11/11/12 15:01
(http://www.klassa.bg/)

Една четвърт от българите ползват сателитна навигация


 Малко над 25% от българите ползват някакъв вид преносимо устройство за позициониране и навигация чрез сателит (GPS) Това показват данните от проучването „Евробарометър” проведено в страните-членки на Европейския съюз.

 

Както всяка друга технологична новост, използването на навигационни услуги става все по-популярно в Европа, а и в България. Понастоящем около половината от жителите на Европейския съюз заявяват, че използват навигационни услуги – от преносимо GPS устройство, смартфон или пък от устройство вградеоно в бордовия компютър на автомобила им.

 

Дания е страната, в която най-висок процент от населението ползва навигационната система на преносимо навигационно устройство или пък смартфон с такъв софтуер.

43% от датчаните имат преносим GPS (ДжиПиЕс), а една трета имат и мобилен телефон с такива функции.

 

На обратния полюс е Малта – 67% от малтийците не използват никакви навигационни услуги, а и не планират да започнат да използват в близко бъдеще.

 

Употребата на навигационни системи в България е доста по-малко разпространена, отколкото в Дания, но не и колкото в Малта.

12% от българските граждани имат преносимо устройство за навигация. 10% от сънародниците ни пък използват сателитните функции на личния си смартфон. 5% от интервюираните българи са заявили, че имат и използват вградена в колата си навигационна система.

Въпреки относително ниския в сравнение с други европейски държави процент от българи, които понастоящем ползват навигационни системи, България е на първо място в Европейския съюз по дял от населението, който планира да започне да използва сателитна навигация в близко бъдеще. 22% от сънародниците ни смятат да се сдобият с устройство за сателитна навигация в близко бъдеще.

 

Що се отнася до употребата на навигационните устройства, българите оценяват по-скоро приложенията им в сферата на безопасността и сигурността – за спасяване на хора изпаднали в беда (туристи, скиори, рибари и т.н.), за помощ на хора с увреждания (например за ориентация на незрящи и хора с проблеми със зрението). 53% от българите пък смятат, че навигационните системи са много полезни за информиране в реално време за възможни опасности на пътя – например ремонти, катастрофи, задръствания.

Относително по-малък процент от българите, а и от европейците като цяло осъзнават, че навигационните системи могат да са доста приложими и полезни във всекидневния живот – например за получаване на актуална информация за разписанията на градския транспорт, за налични свободни паркоместа и т.н.

 

 

Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия.. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ТНС ББСС.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване