11/11/12 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Кремъл ще трябва наново да учи китайски

Росбалт

Новото ръководство на КНР няма да поведе страната по пътя на интензивното развитие. То ще насочи всички усилия към качествена промяна в икономическата структура. Властите ще трябва да се примирят с факта, че китайците не искат вече да работят за едната храна - те настояват за социални гаранции и икономическа стабилност.

* * *

Висшето ръководство на КНР по традиция се обновява изцяло на всеки 10 години. На 18-я конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) бе посочен нов лидер - Ху Цзинтао ще бъде сменен от своя заместник Си Цзинпин. Утвърден е и нов състав на кабинета.

Очевидно е, че Китай постепенно ще прави завой към засилване на либерализацията и вътрешното търсене. Икономическата политика, базирана на износа, вкарва страната в задънена улица и няма бъдеще. Световната банка прогнозира, че тази година китайската икономика ще забави растежа си и той ще стигне 7,7 процента, а през 2013 г. - 7,6 на сто.

Правителството в КНР вече обяви преход към “нов модел на икономическо развитие”. През септември т. г. китайските власти одобриха нова държавна програма за инвестиции на стойност 158 милиарда долара - с тези средства ще се насърчава развитието на вътрешната инфраструктура.

Ху Цзинтао заяви на партийния конгрес, че новото ръководство на ККП ще направи необходимото Китай да се превърне до 2049 г. в “богата, демократична и могъща социалистическа държава”.

Из кулоарите са плъзнали най-различни слухове - от очаквания Китай да либерализира най-сетне курса на юана до прогнози за коренно обновяване на политическата система.

“По всяка вероятност властта ще мине в ръцете на финансовите реформатори, настояващи за икономически реформи, но политическият курс ще се запази непроменен”, смята Юрий Прокудин, водещ финансов аналитик в компанията “Еф Екс инвест”. Според икономиста това може осезаемо да подкрепи националната валута на КНР.

Властите в Поднебесната империя от няколко години вече плавно укрепват курса на валутата й и бъдещите лидери на КНР най-вероятно ще водят същата политика.

“Китайската народна банка не би допуснала рязкото му укрепване, защото това би намалило китайския износ, а страната все още има интерес да го стимулира - обяснява Ярослав Кабаков, кандидат на икономическите науки, ректор на учебния център “Финам”. - Същевременно плавното повишаване на курса от последните няколко години ще продължи.”

Според икономиста го изисква не само натискът от страна на САЩ, но и собствените интереси на държавата - не е тайна, че Китай се стреми да издигне юана до нивото на регионална валута.

Най-голям интерес буди обаче предстоящото развитие на връзките между Китай и Русия. КНР е най-големият търговски партньор на федерацията. По данни на московския Институт за международно интеграционно сътрудничество двустранният стокообмен нараства с около 11 на сто годишно. Очаква се през 2015 г. той да достигне 100 милиарда долара, а до 2020 г. - 200 милиарда.

Все още има обаче неуредени въпроси между руския и китайския бизнес. Един от тях засяга договора с “Газпром” за доставки на тръбопроводен газ. Преговорите се водят от 2005 г., но до момента има само рамково споразумение и базови условия за доставка на 68 милиарда куб. метра - 38 милиарда по източното направление и 30 милиарда по западното. Основният проблем е цената: Китай настоява за отстъпка, но Русия не скланя.

Според Олег Поддимников, началник на управлението за инвестиционни операции в “Ланта-Банк”, ходът на преговорите може да се промени с оглед на световната тенденция за поевтиняване на “синьото гориво” (главно поради увеличения пазар на шистов газ). “При това положение новото китайско ръководство може да заеме още по-твърда позиция”, смята експертът.

Друг критичен момент в отношенията между Русия и КНР е китайската експанзия в някои региони на Русия. Далечният изток и Сибир привличат все нови инвестиции от Поднебесната империя, достигащи вече 20 милиарда ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване