11/11/12 14:20
(http://www.klassa.bg/)

Министърът на отбраната на Ирак отрече да се провалила мегасделката с Русия

 Министърът на отбраната на Ирак Саадун ал-Дулайми опроверга новината за анулиране на сделката за доставка на руско оръжие на стойност 4,2 милиарда долара, предаде Интерфакс. На пресконференция в Багдад той заяви, че няма никаква корупционна схема в контракта, а правителството просто е закъсняло да предостави информация за него в антикорупционния комитет на страната.

В събота представител на иракския премиер Нури ал Малики съобщи, че в сделката е била включена корупционна графа и затова тя е анулирана. По думите му премиерът се е върнал от Русия с някакви подозрения и решил да прегледа целия договор. Заради откритата корупционна схема се води разследване, каза представителят на премиера.

През октомври Малики подписа с премиера на Русия Дмитрий Медведев в Москва договори за доставка на 42 ракетни зенитни комплекси "Панцир-1С" и 30 хеликоптера МИ-28НЕ.

Имаше информация, че Русия планира също да договори с Ирак продажбата на изтребители МиГ-29М/М2 и бронетанкова техника.

Това е първата мегасделка след смяната на режима в Ирак, с която Русия се връща отново на този пазар. До 1990 г. Багдад бе един от основните клиенти на съветско оръжие. След войната военно-техническото сътрудничество бе възобновено, но частично, като Багдад купи за 200 млн. долара транспортни хеликоптери Ми-17.

Според анонимен представител на руския военно-промишлен комплекс, цитиран от РИА „Новости“, САЩ притискат Ирак да се откаже от сделките с Русия.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване