11/11/12 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Обама, Санди, климатът и надеждите на еколозите

Франс прес

Президентът Обама провежда видеоконференция за ситуацията с урагана Санди. Снимка: Белия дом

Преизбирането на Барак Обама в Белия дом във вторник и ураганът Санди възвърнаха надеждите на американските еколози за ново активизиране на усилията за справяне с климатичните промени - тема до голяма степен пренебрегната по време на предизборната кампания.

Щетите, причинени от Санди на източното крайбрежие на САЩ дни преди изборите, обаче изтласкаха на повърхността проблема за глобалното затопляне.

Предвид пораженията, нанесени на града му, политически независимият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, подкрепи Обама, тъй като според него президент бил най-способен да се бори срещу климатичните изменения.

В победната си реч в Чикаго Обама засегна въпроса за климата, заявявайки: “Въпреки всичките ни разногласия повечето от нас споделят някои надежди за бъдещето на Америка. . . и искат децата ни да не бъдат застрашени от разрушителната мощ на глобалното затопляне”.

“Барак Обама има възможност да изпълни обещанието от кампанията си и да се заеме с едно от най-големите предизвикателства пред нашето поколение. Приоритетно това трябва да бъдат климатичните промени”, казва президентът на неправителствената организация “Институт за световни ресурси” Андрю Стиър.

“Преизбирайки Барак Обама, избирателите пожелаха да запазят ориентацията на страната ни към бъдеще на чистите енергии”, отбелязва със задоволство Джийн Карпински от Лига на избирателите, подкрепящи опазването на околната среда (League of Conservative Voters).

Според Дейв Хамилтън, отговарящ за климатичните въпроси в най-голямата американска организация за опазване на околната среда “Сиера клъб”, “преизбирането на Барак Обама някак естествено дава много по-големи надежди за климата, но Санди още повече промени ситуацията”.

“Интензивността и обхватът на урагана са вече до голяма степен свързани в съзнанието на хората с глобалното затопляне”, отбелязва той.

“Видяхме също печатът (…) да отразява темата за климата обстойно като никога, откакто през 2009 г. Сенатът отхвърли законопроекта за създаване на пазар за въглеродните емисии (главно газове с парников ефект), каза Хамилтън.

Понеже съставът на Конгреса не е “много различен от досегашния”, малка е надеждата да се приеме такава сделка, отбелязва Дейв Хамилтън.

Републиканците запазват мнозинството си в Камарата на представители, а демократите увеличават леко мнозинството си в Сената.

“Като слушах онзи ден говорителите на (републиканските) членове на Конгреса, те не ми се сториха склонни на компромиси”, обясни представителят на “Сиера клъб”.

Въпреки всичко водачът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд изрази онзи ден “надежда, че извънредно важният въпрос за климата може да бъде разискван по разумен начин”, привеждайки като аргумент “опустошенията, донесени от бурите в нашата страната и по света”.

Млади активисти, събрали се във вторник вечерта пред Белия дом, издигаха плакати, на които пишеше: “Ден първи: действия за климата”, настоявайки президентът да се заеме с въпроса още от първия ден на новия си мандат.

Нат Киохан, директор на Фонда за защита на околната среда, обяснява, че при отсъствието на действия в Конгреса, прилагането на закона за чистотата на въздуха “ще позволи емисиите от въглероден двуокис да се намалят с 16 или 17 процента в сравнение с равнището им от 2005 г.”, какъвто ангажимент пое президентът Обама на климатичната конференция в Копенхаген през 2009 г.

По време на първия си мандат Обама вече използва този закон, за да ограничи автомобилното замърсяване и вредните емисии, припомни той пред АФП, добавяйки, че следващата мисия трябва да е ограничаване на емисиите на газове с парников ефект от топлоелектрическите централи, работещи с въглища.

Според Киохан Санди и рекордната гореща вълна през юли в САЩ са “предупреждение за цената на бездействието” пред климатичните промени.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване