11/11/12 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Общините с просрочени задължения за над 175 млн. лв.

 Просрочените задължения по бюджетите на общините към 30 септември 2012 г. са общо в размер на 175.6 млн. лв. и са формирани от 159 общини (60% от общия им брой), сочат данните на Министерството на финансите. Спрямо полугодието на 2012 г. се отчита намаление на просрочията на общините с 3.8 млн. лв.

 

При делегираните от държавата дейности задълженията са 5.3 млн. лв., или 3% от общия размер на просрочените задължения. В рамките на разглеждания период, а и текущо през 2012 г., се наблюдава тенденция за леко намаление на просрочените задължения на общините. Те намаляват от 9% на 8% спрямо собствените приходи и изравнителната субсидия.

 

От големите общини в страната с население над 50 000 човека в най-добро финансово положение са: Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград. Същевременно от големите общини с най-ниска обща финансова оценка са: Кюстендил, Кърджали, Видин, Карлово и Силистра. За последната една година община Кърджали е увеличила най-много просрочените си задължения – с 2.1 млн. лв. до 10.7 млн. лв. Общината с най-големи просрочени задължения обаче продължава да е Перник (13.5 млн. лв.).

 

От малките общини с население под 6000 човека към края на септември най-стабилни финансово са: Челопеч, Шабла, Чавдар, Златица и Долна баня. Данните на финансовото ведомство сочат, че от групата на малките общини най-зле финансово е Николаево, която има и най-голямо увеличение на дълговете си от септември миналата до септември тази година – с 1.7 млн. лв.

 

Показателите, по които Министерството на финансите определя финансовата стабилност на общините са: финансова самостоятелност (дял на собствените приходи от общите постъпления), финансова устойчивост (бюджетно салдо спрямо общите постъпления и др.), ефективност (дял на разходите за заплати и осигуровки в общите разходи) и инвестиционна активност (дял на капиталовите разходи в общите разходи).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване