11/11/12 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Познати проблеми чакат Обама през втория мандат

Асошиейтед прес

Президентът Обама се среща с пострадали от урагана Санди в щата Ню Джърси. Снимка: Белия дом

След като си осигури преизбирането, президентът Барак Обама ще има повече свобода в усилията си да се справи по нов начин със свят, изпълнен с познати за него проблеми - от възприемането на по-безкомпромисен подход спрямо Иран и Сирия, като едновременно с това се заеме и с други страни с репресивни режими като Куба и Северна Корея, до пренасочване на вниманието върху блокираните усилия за мир в Близкия изток.

Първите ходове в неговата политика спрямо Иран вероятно ще бъдат направени през близките седмици, твърдят представители на администрацията.

Но една от неотложните задачи за Обама ще бъде да назначи нов екип, който да се занимава с неговата програма в сферата на националната сигурност. Държавният секретар Хилари Клинтън вече обяви, че планира да се оттегли от поста си, но ще остане няколко седмици след януари, за да помогне за промените в състава на администрацията. Министърът на отбраната Лион Панета вероятно ще се оттегли малко след нея. Директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс се очаква да остане на поста си.

Фаворитът сред евентуалните приемници на поста на Хилари Клинтън, постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс, ще трябва да изтърпи един тежък процес на одобрение в Сената след острите критики на нейните обяснения за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази. А това означава, че в крайна сметка тя може да се окаже на поста съветник по въпросите на националната сигурност на Барак Обама. Този пост не изисква одобрение от Сената. Том Донилън, който в момента заема този пост, и Чък Хейгъл, бивш сенатор от Републиканската партия, са сред останалите претенденти за поста държавен секретар.

Шансовете на друг от първоначалните фаворити, председателя на сенатската комисия по външни отношения Джон Кери, бяха намалени заради опасенията на демократите, че републиканецът Скот Браун, който изгуби изборите за Сенат в Масачузетс, може да спечели мястото на Кери в опитите си да го измести.

Представители на администрацията обаче сочат сред фаворитите и Джон Хънтсман, бивш губернатор на Юта, посланик на Обама в Китай и претендент за президентския пост като кандидат на Републиканската партия, както и сегашния първи заместник на Клинтън Уилям Бърнс.

Хънтсман все още се посреща с уважение в администрацията въпреки намеренията му да се опита да измести Обама. Ако избере Хънтсман, президентът ще може да твърди, че администрацията му включва представители и на двете основни партии, като в същото време повери поста на експерт по въпросите на Азия в момент, когато САЩ все по-активно насочват вниманието си към континента с най-голямо население в света.

Бърнс би могъл да бъде назначен първо като изпълняващ длъжността, докато следизборните страсти в Конгреса се поуталожат, и след това да бъде номиниран за поста държавен секретар, когато ще може да се справи по-лесно с процедурата по одобрение. Бърнс е дипломат от кариерата и не е политически обременен и вероятно не би предизвикал сериозна опозиция сред законодателите.

В Пентагона спекулациите около евентуалните приемници на министерския пост са ограничени. Заместникът на Панета, Аштън Картър, е един от вариантите, заедно с Мишел Флорной, която бе шеф на отдела за политически въпроси в Пентагона от 2009 до 2012 г. и евентуално би станала първата жена министър на отбраната.

Новите членове на правителството ще заемат постовете си в период на различни глобални предизвикателства в сферата на сигурността - от Арабската пролет до бързата икономическа и военна експанзия на Китай в Азия. Но фактът, че президентът вече няма да бъде принуден да се занимава с предизборна кампания предлага някои уникални дипломатически възможности, за които самият Обама намекна през март, когато заяви в разговор ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване