11/11/12 12:33
(http://www.klassa.bg/)

Слепи проглеждат с помощта на слуха

 Слепите хора могат да бъдат обучени със специална техника, която ще им позволи да „виждат“ обекти с помощта на слуха, съобщава EurekAlert!, позовавайки се на сп Neuron. Група учени от Израел и Франция, ръководена от професора в Еврейския университет в Ерусалим Амир Амеди, са направили опити с устройство, което прекодира визуалните сигнали в звукови. Уредът се състои от миниатюрна камера и слушалки, включени към компютър или смартфон. Устройството преобразува изображението от камерата в звуци с помощта на зададен алгоритъм. Участниците в експеримента, които страдали от вродена загуба на зрение , успели след около 70 часа тренировки, да работят с уреда. Те се научили да виждат сгради и хора, тяхното разположение и дори да различават изражението на човешкото лице, да четат букви и думи.

С помощта на метода на функционална магнитно-резонансна томография, учените са регистрирали възбуждане на зрителната кора на главния мозък при слепи пациенти. Освен това са открили активиране на сектора в мозъка, отговорен за зрителното възприемане на буквите. За това на пациента е била нужна само 2 часа тренировка.

Учените са доказали, че може да се възбуди тази част от мозъка, която обработва зрителната информация дори при хора с продължителна загуба на зрение.

Устройството може да се използва самостоятелно или в комбинация с бионични очни протези.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване