11/11/12 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Трафикът на хора в Югоизточна Европа скача

Представители на властта и на неправителствени организации констатираха на конференция в Букурещ, че има обезпокоителен скок на трафика на хора в Югоизточна Европа, като все повече непълнолетни стават обекти на престъпниците.

"Виждаме увеличение на трафика на хора в Югозточна Европа по различни причини, не само като сексробини", заяви специалната представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)за борба срещу трафика на хора Мариа-Грация Джанмаринаро на форума.
Все повече и повече деца и тийнейджъри от Украйна, Молдова и балканските страни са принуждавани да работят като роби, да просят и да проституират. В Румъния повечето от жените, определени като жертви на трафик през 2011 г., са били на 16 г. според официални данни.
Експертите отчитат, че непълнолетните биват използвани в различни престъпни схеми като измами, кражби и проституция, тъй като получават по-малки присъди при залавяне. Социални работници, полицаи и представители на властите от Украйна, Сърбия, Молдова, България, Румъния, Гърция и Турция, които присъстваха на форума са единодушни, че трафикът на хора се увеличава откакто е налице икономическата криза.
Има и промяна на дестинацията на жертвите на трафика. Досега традиционно те биваха "изнасяни" в Западна Европа. Но днес Русия, Кипър и Турция също са приемащи страни.
Що се отнася до сексуалната експлоатация курортите по Черно море, както и в Черна гора и Хърватия са магнит за престъпни групировки.
"Плакатите, предупреждаващи за опасностите от трафик на хора, са нещо прекрасно. Но какво могат да свършат те в едно гето, където семейство припечелва едва 50 евро на месец, а едно момиче изкарва като проститутка 200 евро на ден", задава въпрос Валериу Николае, който работи за частна социална организация, действаща в най-бедните райони на Букурещ
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване