11/11/12 13:22
(http://www.klassa.bg/)

Френски кмет гладува в палатка пред сградата на парламента

 Кметът на френския град Севран Стефан Гатиньон, който разпъна палатка пред сградата на парламента и започна гладна стачка в петък, е твърдо решен да я продължи, за да получи повече финансови дотации за застрашената от банкрут община, предаде АФП.

43-годишният градоначалник, представител на партията на Зелените във Франция, настоява да получи още 5 милиона евро за градчето край Париж с 51 000 жители, ударено от безработица, социална бедност и трафик на наркотици. Тази помощ трябва да дойде като „дотации за солидарност“, които държавата отпуска на общините, за да компенсира неравностойните им ресурси.

Националното събрание ще обсъди размера на помощите във вторник и Гатиньон ще гладува дотогава. В събота той бе посетен от министъра на вътрешните работи Манюел Валс, който му засвидетелства разбиране. След това пред палатката дойде лично председателят на Националното събрание Клод Бартолоне. Той изрази несъгласие с тази форма на протест, но обеща във вторник да бъде гласувана три пъти по-голяма дотация на бедните общини.

Гатиньон заяви, че се решава на тази протестна акция, защото в страната има около стотина бедни населени места, където безработицата и над средната и хората бягат от тях. Без помощта от държавата тези общини ще фалират.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване