11/12/12 10:16
(http://www.klassa.bg/)

Добрев: България трябва да даде 500 млн. евро за "Южен поток"

Няма нови условия при подписването на инвестиционното споразумение за участието ни в строежа на газопровода "Южен поток". Тази седмица ще подпишем окончателното инвестиционно решение.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия икономическият министър Делян Добрев.

Има записани технически параметри, които се уточняваха от 2008 г. досега - колко е дълга и широка тръбата, къде ще влиза и излиза от България, добави той. По думите му, интересът на България е защитен и няма нищо скрито от обществото по проекта.

"Българският енергиен холдинг и "Газпром" са с равни дялове в предпроектната компания. Беше записано, че по проекта 70% ще са привлечени средства и 30% - собствени средства. Стана ясно, че "Южен поток" ще струва около 3,3 млрд. евро., което означава, че България трябва да плати около 500 млн. евро", каза министърът. Той уточни, че в момента страната ни не може да плати тези пари.

Делян Добрев заяви, че в момента няма причина да се мисли, че ще има ново поскъпване на тока от 1 юли 2013 г. По думите му объркването е настъпило грешни изчисления на ДКЕВР. "Имаме достатъчно буфери. Ако договорим добра отстъпка за цената на природния газ - това също влияе на цената на електроенергията и ще допринесе да няма увеличение", обясни министърът на икономиката.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване