11/12/12 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Министерски съвет спира проект, в който е включена обсерваторията в Рожен

Големият телескоп в “работен режим”. Снимка: Национална астрономическа обсерватория Рожен

Министерски съвет по някаква причина не желае да позволи Националната астрономическа обсерватория “Рожен”да ползва Европейско финансиране и да продължи работата си, твърдят учени от БАН.
Не е вярно, че държавата няма възможност да спаси НАО “Рожен”, защото още през 2010 г. България приема Национална пътна карта за научна инфраструктура (виж тук). Обсерваторията е включена в нея чрез проекта РАЦИО „Регионален астрономически център за изследвания и образование” (виж тук).
Идеята на този проект е обсерваторията да може да получава и европейски средства към издръжката си, включвайки се в международна мрежа от телескопи. Проектът трябваше да започне през 2011г., но и досега се намира на етап предпроектно проучаване, като според астрономите “няма индикации, че проектът ще бъде задвижен изобщо”. Решението за финансирането му е в ръцете на Министерски съвет и по никакъв начин не е обвързан с бюджета на БАН. Парите за проекта за 5 години не са много повече от отпуснатите за ремонт на спортната зала в Ямбол (пари, отпуснати чрез преструктуриране на сегашния републикански бюджет).”

Астрономите на „Рожен” имат свой фуболен отбор „Роженските мечки” и предлагат да изиграят благотворителен мач с отбора на премиера „Бистришки тигри”, като събраните средства отидат за обсерваторията.

НАО-Рожен приема с благодарност спонсорски вноски и дарения по сметките на:
Съюз на Астрономите в България (САБ) – неправителствена организация, която обединява професионалните астрономи, любителите, учители и ученици с интерес към астрономията.
Повече информация ще намерите на сайта на САБ: astro.shu-bg.net/sab/

Сметка на Съюз на астрономите в България:
IBAN : BG41FINV 915 012 BGN0CGTJ
BIC  : FINVBGSF
Или по сметката на НАО-Рожен:
Сосиете Женерал Експресбанк
4700 Смолян
Бул. “България” - 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22
Институт по Астрономия
НАО-Рожен

Societe Generale Expressbank
4700 Smolyan
Blvd. “Bulgaria” - 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22
Institute of Astronomy
NAO-Rozhen

- Вашето дарение ще помогне на НАО-Рожен да оцелее по време на кризата и да продължи да изпълнява своята мисия.

- Всички дарители получават сертификат  “Приятели и дарители на Националната астрономическа обсерватория – Рожен”.

- Дарителите се ползват с приоритет при посещения на Обсерваторията.

- Имената на дарителите и дарените суми ще бъдат публикувани на сайта на НАО-Рожен. В случай, че дарителите желаят анонимност, техните имена няма да бъдат публикувани.

- На страницата-списък на нашите приятели, дарители и спонсори ще бъдат експонирани фирмените знаци (лого) на компаниите-спонсори, заедно с линк към техните корпоративни интернет-страници.

Mоля, изпращайте информация (адрес, на който ще получите сертификата, лого на фирмата, линк към Вашия сайт и др.) на следният адрес: friends-of-nao@nao-rozhen.org

С уважение,

ст.н.с. д-р Таню Бонев
Директор

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване