11/12/12 11:58
(http://www.klassa.bg/)

Нова книга от Бохумил Храбал

От днес на пазара е „Уроци по танци за възрастни и напреднали“ от чешкия писател Бохумил Храбал.

Новелата „Уроци по танци за възрастни и напреднали“ (превод: Васил Самоковлиев, цена: 10 лв., 104 стр.) е сред най-експерименталните творби на Храбал, силно повлияна от методите на сюрреализма, и демонстрира ефектно някои от любимите разказвачески похвати на писателя като монтажа и колажа. Състои се от едно-единствено изречение – безкраен низ от спомени, емоции, случки, абсурдни асоциации, мъдрости, поръсени с щипка лудост, сменящи се вихрено и искрящи като пъстър калейдоскоп. Българските читатели ще изпитат отново насладата от спонтанния, експресивен, „кръчмарски“ език на Храбал, привидно изкопиран от живата реч, но непостигнат досега от никой друг писател.

Представяме ви второ произведение от Бохумил Храбал след романа „Обслужвал съм английския крал“ (ИК „Колибри“, 2012) – често определян за връх в творчеството му. Макар книгата да е завършена още през 1971 г., първото й издание е нелегално зад граница през 1980 г., а официалното излиза едва през 1989 г. Историята, разделена в пет части (първоначалният замисъл на автора е отделните глави да са различни разкази), разказва за пътя и личностното израстване на сервитьор и хотелиер в политическата атмосфера от 20-те до 50-те години на миналия век. По мотиви на творбата на Храбал през 2006 г. режисьорът Иржи Менцел прави едноименен филм, в който ролята на главния герой Ян Дите се изпълнява от българския актьор Иван Бърнев.



„Обслужвал съм английския крал“ ще бъде представен от преводача Васил Самоковлиев и от редактора Анжелина Пенчева на 14 ноември 2012 г. от 18 ч. в Лилавия салон на Чешкия център.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване