11/12/12 15:16
(http://www.klassa.bg/)

Умерен сунитски имам оглави новата опозиционна коалиция на Сирия

 Муаз Хатиб (52 г.), умерен ислямски духовник, бе избран за лидер на новата опозиционна коалиция по време на срещата в Доха, Катар, предаде Ройтерс. Той бе имам на сунитската джамия в Дамаск, но избяга от Сирия през юли, след като на няколко пъти бе арестуван.

В Доха сирийската опозиция постигна споразумение за създаване на единна коалиция, която обединява фракции с различна политическа и религиозна насоченост, борещи се за сваляне на режима на президента Башар Асад.

Шейх Хатиб като млад е изучавал приложна геофизика. Баща му също е бил имам на джамия в Дамаск. Хатиб настоява за политическо разрешение на кризата. Той смята, че преговори с Асад няма да спасят режима, но ще позволят той да си отиде по-безболезнено.

Заместници на Хатиб в новата коалиция са известният сирийски дисидент Риад Сейф и един от водещите граждански активисти Сухайр Атаси. Според Би Би Си ръководството на коалицията е доста балансирано и представлява всички сили, противници на Асад. В новата структура влизат представители на кюрдите, на християните, на алауитите и на женските организации в Сирия. Досега основната опозиционна сила бе Сирийският национален съвет, който с известна неохота се присъедини към новата формация.

Над 36 000 души загинаха от началото на въстанието срещу режима в Дамаск, а десетки хиляди сирийци избягаха от родината си.

В неделя правителствената авиация атакува район на бунтовниците близо до границата с Турция, след като те превзеха граничен пропусквателен пункт.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване