11/14/12 13:28
(http://www.klassa.bg/)

Goldman Sachs: Гърция има нужда от още 80 млрд. евро

 Анализатори на американската банка Goldman Sachs смятат, че за да бъде достигнато съотношението от 120% на дълга към брутния вътрешен продукт на страната, посочено от Международния валутен фонд, е необходимо преструктуриране на дълга на Гърция към публичния сектор на стойност 80 млрд. евро, съобщи Investor.bg в сряда.

Авторите на доклада, цитиран от CNBC. – икономистите Темистоклис Фиотакис, Ласе Нилсен и Антоан Демонжо – отбелязват, че целта на МВФ е „непостижима“ без такова „драстично понижениe на дълговото бреме“.

„За да нарасне вероятността съотношението на гръцкия дълг към БВП да достигне 120% до 2020 г. при реалистични предположения, ще се наложи доста по-драстично понижение на дълговото бреме (вероятно с общо над 80 млрд. евро)“, се констатира в доклада.

Анализаторите на Goldman са скептично настроени относно настоящите мерки, които се обмислят за подпомагане на Гърция, като например понижаване на лихвите по двустранните заеми и програма за обратно изкупуване на преструктурираните облигации, държани от частния сектор. Вместо това те твърдят, че ако общото дългово бреме на страната от 340 млрд. евро не бъде намалено рязко, еврозоната я очакват години, в които ще финансира Гърция.

В своя бележка Никълъс Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy, се съгласява, че Европа не разполага с достоен за доверие план за понижаване на гръцкия дълг, оприличавайки балканската държава на нелекуван тумор в икономиката на еврозоната, „който лидерите на валутния съюз ще трябва да лекуват ефикасно“, се посочва в доклада на Goldman Sachs.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване