11/14/12 13:00
(http://www.klassa.bg/)

ББР ще помога на малкия и средния бизнес

 Правителството прие тригодишна стратегия за дейността на Българската банка за развитие (ББР), като основният фокус, заложен в нея, е приоритетно кредитиране на малките и средни предприятия (МСП) при максимално добри финансови условия. Намеренията на банката са за включването й като подпомагаща институция при усвояването на средства от Европейския съюз по линия на оперативните програми и участието й като финансираща институция при реализирането на проекти за публично-частни партньорства. Ефективен способ за реализация на икономическата политика на правителството в подкрепа на МСП е разгръщането на инициативите, финансирани от дъщерните дружества на ББР – Националният гаранционен фонд и Микрофинансиращата институция "Джобс". Конкретната цел, която се поставя пред Банката с хоризонт 2014 г., е двукратно нарастване спрямо края на 2010 г. на обема на кредитния портфейл, предоставен в директни кредити, както и в партньорство с другите банки. Стремежът ще бъде насочен към постигане на нов баланс между директното кредитиране и on-lending програмите – преход от сегашното разпределение 50:50 към ново целево ниво – 60% директни кредити:40% кредити през други банки. Нова пропорция трябва да бъде постигната и между основните кредитни сегменти в портфейла на ББР – при 40% външен on-lending останалите 60% трябва да бъдат разпределени поравно между кредитите за МСП и за големите корпоративни клиенти.

Целта с хоризонт "2016" е поддържането на ускорен растеж и достигане на балансови обеми, финансови резултати и ангажираност към националната икономика, съответстващи на пълния потенциал на ББР. Очакваният краен ефект е Банката да заеме позиция сред водещите финансови институции в страната, като по този начин се превърне в реален инструмент за прилагане на икономическата политика на правителството.

Българската банка за развитие беше създадена със закон, приет през 2008 г. Основните цели на единствената 100% държавна банка са подобряване, стимулиране и развитие на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на МСП чрез улесняване на достъпа им до финансиране; привличане и управление на средносрочни и дългосрочни местни и чуждестранни ресурси, необходими за реализиране на икономическото развитие на страната; прилагане на схеми и инструменти за финансиране на публични инвестиции и проекти, които са приоритетни за икономиката на страната, и привличане на средства и управление на проекти от международни финансови и други институции

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване