11/14/12 14:33
(http://www.klassa.bg/)

"Дайрект Петролиум" ще добива природен газ в Северна България

„Дайрект Петролиум” ще добива природен газ в продължение на 35 години в находище „Койнаре” – участъци „Борован”, „Враняк”, „Девенци” и „Садовец”, решиха министрите в сряда. Находището се намира на териториите на общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Долни Дъбник, Червен бряг и Кнежа, които ще получават половината от извършваните концесионни плащания, пропорционално на територията им, попадаща в рамките на находището. Компанията проведе проучване за нефт и газ в района. Прогнозите са, че Девенци, участък, който е най-добре проучен, ще се окаже и най-голямото находище на газ в България. Очакваните добиви от участъка за целия период на концесията са 13,717 млрд. куб. м. природен газ и 1,696 млн. куб. м. газов кондензат.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев договорът за добив на синьо гориво ще влезе в сила от втората половина на следващата година ще влезе в сила. Първите години този добив ще бъде в размер на добитите количества на „Мелроуз” - между 250 и 300 млн. кубика годишно. От самата компания прогнозират, че към 2020 година добивът може да достигне 800 млн. куб. м.

Ще имаме още поне десет процента от местната консумация от добивите на "Дайрект петролиум", каза още Добрев. Компанията е собственост на американската "Транс Атлентик Петролеум", която в началото на 2011 г. придоби бизнеса на друга щатска компания - "Дайрект Петролеум" в България и Мароко.

След 2020 година добивът на "Дайрект" ще нарасне значително, каза Добрев. Има подписан предварителен договор на "Булгаргаз" с „Дайрект Петролиум” в петък миналата седмица за закупуване на 80 процента от добитите количества на цена, която е с 35 процента по-ниска от руския газ. О

На по-късен етап след началото на добива ще започнат производствени сондажи и строителство на газопровод, за да свърже находището с нашата национална газопреносна система, добави още енергийният министър Делян Добрев.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване