11/14/12 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Държавата няма да се меси в делата на църквата

 Премиерът Бойко Борисов е забранил всякаква намеса от страна на държавата в решаването на проблемите на Светия синод и Българската православна църква - това заяви Емил Велинов, директор на дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет, след началото на правителственото заседание в сряда, на което се е произнесъл премиерът.

Същият ден Светият Синод на Българската православна църква проведе заседание. Изборът на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод е легитимен, категоричен беше Ловчанският митрополит Гавриил преди началото на заседанието на архиереите. 
Дядо Максим да се моли за единството на Българската църква - за това се помолиха митрополитите по време на панахидата, отслужен 9 дни след смъртта на българския патриарх Максим. На нея не дойдоха митрополитите Николай, Великотърновският Григорий, Врачанският Калиник и Плевенският Игнатий, Американският Йосиф и Западно- и Средноевропейският Симеон.

След като отслужи панихида за 9 дни от смъртта на патриарх Максим, митрополит Кирил заяви пред журналисти, че ще призове  отсъстващите от заседанието митрополити да се върнат, "да влязат през вратата, а не да прескачат оградата". На въпрос дали може да обедини членовете на Синода той отвърна : "С Божията помощ и Света Богородица". "Най-важното е да бъдем единни и да покажем духовно израстване", добави митрополит Кирил.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване