11/14/12 13:34
(http://www.klassa.bg/)

Израел се готви да сваля президента на Палестинската автономия

Израелското министерство на външните работи предлага да бъде свален от власт палестинският президент Махмуд Абас, ако молбата му за повишаване на статута на Палестинската автономия в ООН бъде одобрена в края на месеца. Това стана ясно от документ, с който се е сдобила АФП. Той трябва да бъде одобрен от външния министър Авигдор Либерман, преди да бъде внесен в кабинета на Бенямин Нетаняху.
В същото време израелски дипломати предлагат да бъде убеден Абас да се откаже от плана си да поиска от Общото събрание на 29 ноември да признае Палестина за независима държава–наблюдател в ООН. В замяна на отказа Израел може да обещае определянето на временни граници на автономията, които после да стана постоянни.
Преди време самият Либерман каза, че ще трябва да се отстрани Абас, ако той постигне плана си в ООН. Според израелския външен министър това ще разруши близкоизточния мирен процес и ще доведе до края на палестинската автономия. Израел се опасява особено много, че международното признание на Палестина ще блокира легализирането на еврейските селища в окупираните територии на Западния бряг.
Ако се стигне до гласуване в Общото събрание на ООН на молбата на Палестина, тя ще бъде одобрена, въпреки съпротивата на САЩ и Израел, прогнозират наблюдатели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване