11/14/12 15:53
(http://radiomilena.com/)

Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/

shroom2 Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/

Бивши жители на заличеното през 1963 година село Доброван са посетили кметът Иван Алексиев с молба  за неговото възстановяване, съобщиха от общината. Представени са 71 подписа в подкрепа на инициативата.

Несъществуващото вече село се намира в Източна Стара планина, между селата Козичино и Сини Рид. Интересен факт е, че там се намират впечатляващите, обявени за природна забележителност Добровански гъби. Това е скален мегалит и част от огромен светилищен комплекс, създаден преди 1500 г. пр. н. е. от жреците и майсторите на египетската владетелка Хатшепсут Мааткара. Те са шедьовър на скалното изобразително изкуство и истинско съкровище за културно-историческото наследство на България.

dobrovan 300x175 Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/Доброванци разказват за селото си, че е място с неповторима гледка. При ясно време от близките хълмове може да се види Бургаския залив и курортите, чак до Царево.

Кметът е поел предизвикателството да помогне за възстановяване на заличеното село  във времето на обезлюдаване на десетки села в страната.

 

Къде се намира заличеното село и малка част от образите и сюжетите върху скалите може да видите тук:

 Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/

bookmark Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/svejo Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/google Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/delicious Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/stumbleupon Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/facebook Искат възстановяване на заличеното поморийско село Доброван /видео/Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване