11/14/12 10:39
(http://www.klassa.bg/)

Прекратяват мандата на Марковска ако не положи клетва утре

Мандатът на Венета Марковска като конституционен съдия може да бъде прекратен, ако тя не положи клетва на церемонията утре. Това заяви в ефира на БТВ бившият конституционен съдия Неделчо Беронов.

Причината е, че конституционните съдии трябва да положат клетва в едноседмичен срок след избора от парламента - това е изрично посочено в Закона за КС. Едва тогава един конституционен съдия встъпва в длъжност,уточни Беронов. Тя обаче не може да се отлага. Венета Марковска обяви, че няма да положи клетва като конституционен съдия докато не изчисти името си от появилите се слухове за търговия с влияние и последвалите заплахи от Брюксел да подготви междинен доклад за страната ни по „Правосъдие и вътрешен ред".

Основание да се прекрати мандата на Марковска е императивното изискване конституционните съдии да не извършват никаква друга дейност. Венета Марковска обаче е съдия във ВАС. Така, ако тя отложи полагането на своята клетва ще наруши едноседмичния срок и изискването да работи само на едно място и мандатът й може да бъде прекратен, разясни Беронов.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване