11/14/12 10:45
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Христо Матанов: Има борба на лобита в църквата

Волен Сидеров е прав, че не е необходимо да има такова внимание към това кой какво е подписал, какво е оттеглил. Трябва да се запазва една търпимост и да приемем , че и те са човеци и могат да ги движат и други ниски страсти. Това заяви депутата Татяна Дончева, бивш юрист на Светия Синод, в сутрешния блок на БНТ.

Според професор Христо Матанов, бивш шеф на Дирекцията по вероизповеданията, е абсурдно някой да си оттегли подписа. "Няма как медиите да се оттеглят и да не дават информация за това, което се случва. То така или иначе няма как да се влезе в това задкулисие, а и моят личен опит показва, че владиците най-много се радват като бъдат оставени на мира", коментира той. Запитан какво има предвид под задкулисие, Матанов отговори, че има борба на лобита. "Няма как някой да се подпише и после да си оттегли подписа, освен ако това не се случва под натиск. Отдавна се говори за олигархични кръгове и т.н.", заяви още Матанов.

Дончева от своя страна коментира случващото се около избора за нов патриарх с думите, че трябва да има обществен натиск. "Те трябва да знаят, че са под погледите. Има защо светските лица да оказват натиск кой ще бъде патриарх, защото църквата е една институция с голямо влияние, притежава и много имоти и редица други неща, които няма нужда да се обясняват, защото са ясни", смята тя.

На въпрос как трябва да тълкуваме оттеглянето на подписа на Григорий, Дончева заяви, че са смятали, че имат право да го направят. "До този момент не бях забелязала Божидар Димитров да се изказва по църковни въпроси, а той призова за свикването на църковен събор за промяна на устава и отпадането на изискването за навършени 50 години за патриарх. В юридическата част всички действия, който се извършват ще тежи на всеки един от владиците. Това е изпит за морални устои, за интелект, за умение да прецениш как ще реагират хората", каза още Дончева.

Професор Матанов коментира, че щом в църквата се сеят някакви ветрове, после се жънат бури. "Това изпитване на нерви ще доведе до уставни нарушения. Това ще създаде проблеми, който после ще тежат в следващите годините на новия патриарх и на църквата" смята той.

Дончева заяви, че патриархът трябва да е обществено убедим. "Изобщо не разсъждавайте върху двете фигури, който са изплували в момента за кандидати. Те ще се изтъркат от постоянния медиен интерес и ще се появят трети на сцената", смята още тя.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване