11/14/12 13:29
(http://www.klassa.bg/)

Разрешиха на “Емко” да подаде оферта за ВМЗ Сопот

 Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол допусна “Емко” ЕООД до по-нататъшно участие в конкурса за продажбата на 100% от капитала на “ВМЗ” ЕАД, Сопот. Фирмата отговаря на предварителните квалификационни изисквания и може да продължи в следващия етап на приватизационната процедура Участникът има право да закупи информационен меморандум, да извърши огледи в дружеството и да подаде обвързваща оферта.

„Емко“ остана единствения кандидат за дружеството, след като в началото на месеца АПСК обяви, че другите двама участници в конкурса, компаниите „Сейдж консултантс" АД, София и "Дунарит" АД, Русе не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на ВМЗ-Сопот и отпадат от по-нататъшно участие.


На 29 октомври изтече срокът за подаване на документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания от участниците в конкурсната процедура за продажбата на 100% от капитала на "ВМЗ" ЕАД, Сопот. До тази дата документации бяха подадени и от тримата участници, които купиха конкурсна документация – "Сейдж консултантс" АД, София; "Емко" ЕООД, София и "Дунарит" АД, Русе.
Отпадането на двете компании беше предизвестено, тъй като само "Емко" има нужния оборот от поне 120 млн. лв. за последните три години. Този на "Дунарит" е малко над 96 млн. лв., а "Сейдж" не отгаваря на изискването да е производител, а не търговец.
Първоначално държавата смяташе да продава заводите в Сопот в по-дълъг период, но заради силната им задлъжнялост срокът за подаване на оферти беше изместен от 27 декември на 29 ноември. По данни на икономическото министерство дълговете на "ВМЗ" са над 150 млн. лв., от които 47 млн. лв. са публичните, които новият собственик трябва да плати. Забавени с няколко месеца са и заплатите на служителите.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване