11/14/12 17:57
(http://www.klassa.bg/)

СТАРИННАТА ЦЪРКВА "СВ. ГЕОРГИ" В АРБАНАСИ ЗАЖИВЯВА НОВ ЖИВОТ

Църквата "Св. Георги" в с. Арбанаси.се реновира с европейска помощ по проекта BG 161PO 001/3.1-01/2008/001/1, „Възстановяване и опазване на църква „Св. Георги” в с. Арбанаси”. Проектът, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” отдава на бенефициента Министерство на културата безвъзмездна финансова помощ на стойност 926 518,50 лв. за възстановяването и съхранението на храма в архитектурно-етнографски резерват Арбанаси.
Проектът, стартирал на 1 юни 2009 г., е за срок от 34 месеца и включва ремонтни и реставрационни дейности по сградата на църквата „Свети Георги” и депото за стенописи, както и благоустройство на дворното пространство на храма. Към момента реставрационните дейности са почти към своя край, като се предвижда над 200 кв. м стенописи да бъдат спасени и напълно реставрирани и върнати на местата им – това надхвърля първоначалните прогнози за не повече от 180 кв. м, поради тежкото състояние, в което са били намерени живописните украси в храма.
На пресконференцията присъстваха Инж. Даниел Панов, Кмет на Община Велико Търново, г-н Тошо Кръстев, кметски наместник, с. Арбанаси, инж. Стефан Ковачев, Ръководител проект, г-жа Деяна Тотева, Главен уредник на Регионален исторически музей Велико Търново и реставратор по проекта, които обясниха пред журналистите значимостта на проекта, както за културния живот на Търново, така и за развитието на поклонническия туризъм в региона.
"Изключително много се радвам, че такава важна за мен тема – паметниците на културата – се радва на такъв голям интерес. Завършването на проекта по реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси през април ще направи възможно включването ѝ в туристическия ни маршрут през лятото, удължавайки го с още час и половина, като по този начин ще направи Община Велико Търново още по-интересна дестинация за гостите ни, почитатели на културния туризъм.", каза г-н Панов, Кмет на Ощбщина Велико Търново.
Г-жа Тотева, Главен уредник на Регионален исторически музей Велико Търново и реставратор по проекта сподели: "Благодарение на изключителните усилия, грижливост и последователност, реставраторският екип успя да възстанови и върне около 90% от оригиналните стенописи. С голямо удоволствие наблюдавам работата по проекта и се радвам, че след завършването му Арбанаси ще се превърне в един истински ансамбъл от късно-средновековно изкуство".
Храмът „Свети Георги”, изграден като епархийска църква, е неотменно свързан с историята на Арбанаси и е издигнат на два етапа – в края на XVII и началото на XVIII век в югоизточната част на архитектурния резерват Арбанаси. Богатият документален архив свидетелства, че Арбанаси достига икономически разцвет между втората половина на XVII век и края на XVIII век. В този период селището има над 1 000 домакинства, с население състоящо се предимно от богати семейства, търгуващи с Трансилвания, Дунавските княжества, Русия, Цариград, Багдад, Индия, Персия и др.
Църквата е една от петте известни църкви в архитектурно – музеен резерват Арбанаси, превърнали селището в един от големите центрове на православието и дом на десетки национални паметници на културата.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване