11/14/12 16:48
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на "Газпром" Алексей Милер ще подпише договорите за "Южен поток" и за доставките

 Шефът на “Газпром” Алексей Милер пристига в сряда вечерта у нас за преговори по цената на природния газ и предстоящото подписване на “Южен поток”, съобщи БНТ. Новината бе потвърдена и от премиера Бойко Борисов, който уточни, че представителите на руската компания ще пристигнат у нас към 22 ч. България се надява да получи по добри условия от вече договорената отстъпка от 11 % , като ги обвърже с договора за газопровода “Южен поток”.

Руският газов монополист ще приеме условията на България за участието й в проекта, прогнозира в сряда авторитетният руски вестник "Комерсант", като се позова на експертни мнения.

България е „последна и ключова от транзитните държави, с които „Газпром“ още не се е разбрал за полагането на тръбата“, аргументира се изданието.

Руският експерт Виталий Крюков смята, че Газпром“ ще приеме условията на България, доколкото потреблението й не е твърде голямо – 2.8 милиарда куб. метра през 2011 г.

Значението на „Южен поток“ за газовия монополист е далеч по-голямо, а България е последната транзитна страна, неподписала още окончателното инвестиционно решение, посочва анализаторът.

Според официално съобщение на "Газпром" Гърция е изключена от трасето на "Южен поток", поше в сряда гръцкият вестик Катимерини. Високопоставени представители на компанията са заявили в Москва, че решението се дължи на факта, че търсенето на гръцкия пазар не може да покрие стойността на инвестицията.

Няма да строим газопровод, който да стои празен“, подчертава Леонид Чугунов, ръководител на отдел „Управление на проекти“ в „Газпром“.

Проектът е насочен само към пазари, които са способни да предложат перспективи за значително потребление. Не е такъв случаят нито с Гърция, нито с Южна Италия, отбеляза представителят на „Газпром“.

Ако Гърция се нуждае от повече газ, той ще дойде през съществуващите интерконекторни връзки с България и Турция, посочи Чугунов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване