11/15/12 12:09
(http://www.klassa.bg/)

Натиск и пазарлъци преди подписването на "Южен поток"

Днес ще бъде подписан договорът между Българският енергиен холдинг и „Газпром" за проекта „Южен поток". Миналата седмица на заседанието си Министерският съвет одобри окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода на българска територия.

Инвестицията ще е на стойност над 3.3 милиарда евро, които България ще изплаща в продължение на 15 години с транзитните такси. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Дилян Добрев заяви, че с "Южен поток" страната ни ще има допълнително добри приходи и ще се открият нови работни места. Заедно с това той допълни, че „България ще се сражава за всеки цент в понижението на цената на руския газ; (тя бе намалена с 11 процента за времето от 1 април до 31 декември). Добрев на няколко пъти подчерта, че "ще настояваме за още по-големи отстъпки от „Газпром".

Новият договор за руските газови доставки от 1 януари 2013 г. да е за шест години с опция за удължаване с още 4 години и с максимално ниски цени, настоява българската страна часове преди насроченото за 11 часа подписване на контракта. На пресконференция вчера премиерът Бойко Борисов обясни, че застраховката за допълнителните четири години по договора с "Газпром" е в случай, че не се сбъднат прогнозите на правителството за увеличаване на местния добив на природен газ. "Толкова ли е сложно да изчакаме. Става въпрос за много пари, които досега българската икономика плаща, а ние искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове за това. Така че ни помогнете за един ден, не ни пречете", заяви на журналистите премиерът..

Според говорителя на руския газов гигант Сергей Куприянов обаче отстъпките са договорени отдавна, а в момента София и Москва разговарят само по „процедурни въпроси". Преди да отпътува за България шефът на "Газпром" Алексей Милер е коментирал пред журналисти в Москва, че всички необходими изменения в договора за тази година са направени и че инвестиционното решение за "Южен поток" не може да се обвързва с въпросите за цената на газа.

Сътрудничеството между Русия и България за "Южен поток" има дълга и противоречива история. В началото на 2008 г.двете страни подписаха споразумение по проекта недолюбван от САЩ. От тогава преговорите за премахване на всякакви прегради, за собствеността и инвестициите продължиха с променлив успех, за да се стигне до днешния ден. Според експерти морският "път" на "Южен поток" е изключително сигурен и мащабен - над 900 км. тръби ще минават на дълбочина 2250 м, в морето. Цялата "морска" инвестиция е за над 10 милиарда евро. Тръбите, се изработват в заводи в Русия, Япония и в Европа и ще се полагат на дъното от специални кораби в четири линии, за да излязат на брега недалеч от Варна. Газопроводът ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словения за да достигне Северна Италия. Първите газови доставки в Европа по него се очакват в началото на 2016 г.

На 7 декември на руското черноморско крайбрежие, край пристанищния град Анапа, ще бъде направена първа копка на газопровода. Там ще бъде изградена и най-мощната в света газова компресорна станция. Недалеч от нея край черноморския курорт Геленджик работи входната компресорна станция "Береговая" на първия подводен газопровод в Черно море - "Син поток", който води до Турция. "Южният поток" за България ще влиза в морето на стотина километра на север - край Анапа. Българските медии съобщиха в началото на седмицата, че Путин е поканил ръководитеите на страните през които ще преминава тръбата в Анапа, за да присъстват на първата копка на проекта. Премиерът Бойко Борисов, който същия ден бе на посещение в Словакия отказа да коментира дали ще участва в церемонията в Анапа. Пред журналисти той заяви, че много от следващите стъпки на България ще зависят от преговорите за цената на руския газ от 1 януари. "Дали ще отида на такава церемония зависи от хода на предстоящото в четвъртък подписване на новия договор между Булгаргаз и "Газпром", заяви Борисов.

Американската частно разузнавателна и аналитична агенция "Стратфор" (от английски Strategic Forcasting Inc.), базирана в Остин, Тексас, писа тези дни във връзка с "Южен поток", че "ако Русия иска да спази графика за завършване на един от ключовите си инфраструктурни проекти за газови доставки на европейския пазар, ще трябва да предложи ограничени отстъпки на България".

"Стратфор" припомня, че през август "Газпром" се съгласи да направи ценова отстъпка от 11 процента за внасяния в България газ, която да действа със задна дата от април, ако страната се ангажира да подпише за "Южен поток". Вече е договорено отпадането на посредниците и срокът на действие на новия контракт. Но все още не е известно колко ще струва синьото гориво на входа в България.

И така пазарлъците продължават до последния момент. В тях личи нескритата намеса на онези, които виждат в "Южен поток" заплаха за своите интереси. България съвсем не случайно ще е последната, дала съгласието за участие в изключително важния газопровод. Многозначителен е фактът, че вчера правителството предостави на "Дайрект Петролеум България" 35-годишна концесия за добив на природен газ и кондензат от находище "Койнаре" . Концесионерът е собственост на кипърската "Трансатлантик Петролиум Сайпръс", показва справка в Търговския регистър. Това всъщност е компания от Тексас, САЩ. Тексаската компания ще проучва и участък край Етрополе. "До края на следващата година добивът на природен газ в България ще се увеличи до 25-30 на сто от общото потребление на страната" (около 3 млрд. куб. м), каза наскоро министър Делян Добрев и прогнозира, че тексаската компания ще осигури 30-40 процента по евтин газ от руския. Коментарът е излишен.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване