11/15/12 13:45
(http://www.klassa.bg/)

Очаква се 4 на сто ръст на туристите през зимата

 През зимата се очаква да има ръст на туризма в рамките на около 3.5 – 4%, каза Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от агенция Фокус в четвъртък.

„Предстоящият зимен сезон като продажби в Европа започна много добре, тъй като по-хладното време и падналите вече снеговалежи в Западна Европа провокираха увеличаване на записванията”, посочи той. Приключилата преди една седмица борса World Travel Market в Лондон е показала, че има ръстове в записванията към България на английския пазар с около 10%. Това означава, че английският пазар започва да излиза от рецесията и се съживява, защото през последните няколко години поради икономическата криза беше в застой и в България е имало намаляване на броя на туристите от Великобритания. Доброто представяне на България през миналия зимен сезон, когато бяха проведени Световните ски купи в Банско, Европейската купа в Пампорово, са направили една добра реклама на България и ще има увеличаване на броя на туристите в зимния туризъм. Според Драганов, продължава да буди тревога това, че Витоша няма да може да работи пълноценно, и все още няма яснота дали Витоша ще може да възвърне туристите, които имаше в периода преди 2010 – 2011 година, когато съоръженията бяха затворени.
„Зимата е изключително богата също на много прояви, свързани с празниците и обичаите. През месеците януари, февруари и март в почти всички общини има изключително интересни празници, които са свързани със следновогодишните тържества, с кукерски празници и фестивали и с религиозния календар. Абсолютно активно в този период ще работят театрите, операта и балетът, концертните прояви на Филхармонията и симфоничните оркестри, както и други културни прояви. Така че това ще бъде един период, в който ние очакваме увеличаване на туристите в параметъра културен туризъм”, каза още Драганов.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване