11/16/12 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Правната комисия предлага да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд

Комисията по правни въпроси в парламента предлага да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. „От снощи започнахме консултации с представители на всички парламентарни групи, след като вчера Венета Марковска не положи клетва. На консултациите не присъстваха представителите на ПГ на Коалиция за България, но сме съгласували позициите и становищата с проф. Любен Корнезов и Мая Манолова. Не присъстваше и Екатерина Михайлова от ПГ на Синята коалиция”, заяви председателят на комисията Искра Фидосова. „Мая Манолова ме помоли да заявя, че тя подкрепя да има нова процедура за избор на член”, каза Искра Фидосова. Тя добави, че е упълномощена от независимия депутат Петър Хлебаров тя да изрази неговата позиция в подкрепа на становището.
„Предлагаме проект за решение на Народното събрание поради това, че на 15 ноември за полагане на клетва един от избраните не встъпи в длъжност поради неполагане на клетва. Народното събрание е с непопълнена квота. Комисията предлага да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание”, каза Фидосова. Предоставен е проект за решение за откриване на нова процедура, за приемане на процедурни правила за издигане на кандидатури, изслушване на кандидати.
„Процедурата, която сме следвали досега за избор на двамата конституционни съдии, е същата, която предлагаме сега. Не може да бъде различна. Трябва да обявим и датите за провеждане на процедурата и да се съобразим да са по-кратки срокове, за да може Конституционният съд да работи нормално”, посочи Искра Фидосова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване