11/17/12 16:30
(http://www.klassa.bg/)

Network Brain Machine Interface материализира силата на мисълта

Ако все още се сигурни, че да движат предмети със силата на мисълта могат само героите на фантастични филми, значи е време да се развенчае тази ваша заблуда.
Неотдавна учени от компания ATR в японския град Киото измислиха апарат от най-ново поколение, позволяващ мислено да се управляват предмети на разстояние. Съгласно замисъла на ATR, до 2020 година ще започне промишленото производство на това устройство.

Устройството се нарича Network Brain Machine Interface. Това е нещо като шапка, от която излизат сензорни жици. Те фиксират и най-малките колебания на кръвоносната система и реагират на различни импулси на главния мозък.

Юкиясу Камитани от ATR Computational Neuroscience Laboratories е сигурен, че новият уред ще помогне на мнозина самотни възрастни хора, както и на лица с ограничени двигателни възможности:

- Разчитаме, че Network Brain Machine Interface ще стане истинска революция сред устройствата, създадени за качествено подобряване на живота на хората, които по силата на различни причини не могат да се движат. Надяваме се, че нашето устройство ще се използва както в различни реабилитационни учреждения, така и в домашни условия.

Както показват експериментите, на човек му е достатъчно едва мислено да си представи някакво движение, което той прави с дясната или лявата ръка, и мисълта се превръща в реално действие. Например, участниците в експеримента с помощта на въображението включваха и изключваха телевизора или лампата в стаята, караха инвалидна количка да се движи в нужната посока.

Механизмът на Network Brain Machine е прост и сложен едновременно. Информацията относно импулсите от главния мозък се приемат от устройството в шлема. От там тя отива в базата данни, където се анализира. А от там вече идва заповед на един или друг предмет в стаята, който също има анализиращо устройство. Проблемът е там, че за всеки пациент системата следва да се нагласява индивидуално, с цел да се минимизира процента неправилни команди.
Сега за превръщане на мисълта в действие отиват средно от 6 до 12 секунди. Но авторите смятат, че след три години скоростта ще се съкрати до една секунда.




bulgarian.ruvr.ru

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване