11/18/12 15:23
(http://www.klassa.bg/)

96% от ОП "Транспорт" са договорени, над 37% са реално разплатени

 96% от ОП "Транспорт" са договорени реално, над 37% от бюджета на програмата са реално разплатени – над 3 милиарда лв., заяви транспортният министър Ивайло Московски. Оперативна програма "Транспорт" върви с изключително добри темпове и е една от успешните програми, подчерта министърът. Вероятно ще успеем да усвоим цялата програма и държавата ще трябва да плаща за допълнителни проекти. Сертифицирани и възстановени от Брюксел са 1.2 милиарда лв., обясни Московски. Според него тези пари реално са влезли в икономиката и са основната причина да се генерира растеж. В ситуация на криза, най-добрият начин за растеж е инвестицията. Реалните ефекти от реализацията на тези средства може да се види. Като конкретен пример Московски посочи софийското метро. Над 350 000 души на ден използват метрото – проект с безспорен ефект върху обществото и околната среда.

Според Московски по същия начин, след няколко години, ще видим и българските железници в различна светлина като инфраструктура. С тези темпове, ако оперативната програма продължи да бъде изпълнявана, ще стигнем и до вероятна нужда от допълнителна помощ от държавния бюджет, каза Московски. Наддоговорените проекти по ОП "Транспорт" са на стойност около 400 милиона лв. – пътни и железопътни, обясни той. За да елиминираме риска от неизпълнение, сме заложили допълнителни средства по програмата, обясни той. Програмата успя за 3 години да набере скорост и да започне изпълнението на проектите. Подготовката за следващия програмен период върви в определените срокове. Московски се надява в края на периода да се похвалим с много добри резултати. Договорени са около 460 милиона лева от Световната банка за модернизиране на БДЖ, но договорът още не е подписан. Той е в Министерство на финансите и по тяхно мнение, ще изчакаме приватизацията на "Товарни превози" и след това ще се помисли точно на каква стойност ще бъде това споразумение. Парите са жизнено необходими на БДЖ, тъй като те, без да си преструктурират задълженията, няма как да вървят напред", каза още Ивайло Московски. По отношение на задълженията на БДЖ, има уговорка с немската банка - да се изчака приватизацията, която е в ход, обясни той. "До голяма степен с парите от приватизацията ще се погаси това задължение. Каквото остане, ще мислим след резултата от приватизацията", каза Московски и допълни, че до голяма степен се усеща недофинансиране както в "Пътнически превози, така и в НЖКИ, но това е състоянието на бюджета.

Според министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, физическият напредък по ОП "Транспорт" е факт, той е осезаем. Можем да говорим за километри положен път, влакове, железници, каза Дончев. "95% от средствата вече са в изпълнение, като от тях близо 1/3 са вкарани в изпълнение през последната година. Към настоящия момент можем да се похвалим с 31% обем на плащанията. 21% са сертифицираните от ЕК разходи", каза Томислав Дончев и обясни още, че това са резултатите до края на октомври. Той подчерта, че ОП "Развитие на човешките ресурси" е достигнала до всеки 10 българин в една или друга форма, както и че за първи път сме в състояние да мислим и да мерим какъв е ефектът от средствата от ЕС върху цялостното социално-икономическо състояние на страната. Една голяма част от ръста на БВП в страната се дължи на европейските пари, заяви Томислав Дончев. От Европейската комисия казаха, че влагат в много държави, но не всички регистрират успех, допълни той и обясни, че имаме повод за радост. 2013 г. ще бъде голямо предизвикателство, с което се надяваме българската машина, отговорна за европейските пари, да се справи.

Представителят на Генерална дирекция "Регионално развитие" на Европейската комисия Реналдо Мендметс обясни, че възстановяването ни върви по-бавно от очакваното, но въпреки това спазваме добра фискална дисциплина и сме стриктни при съфинансирането. Засега България не е застрашена от загуба на средства, но се надяваме, че плащанията ще се увеличат, заяви Мендметс. Това, което работи добре, не трябва да се променя, посъветва той. Мендметс бе категоричен, че България е пример по време на икономическа криза. Той обеща още, че България няма да има проблем и всички искания за плащания до октомври ще бъдат платени.

Филип Хат, началник отдел "България, Румъния и Малта" в Дирекция "Трудова заетост и приобщаване" на ЕК обясни, че все още има много какво да се осъществи от европроектите, особено в областта на човешките ресурси. 10% от населението е достигнато, но аз искам 100%, заяви той. Хат допълни още, че все още има недостатъчна производителност на труда в България – ако тук е 1, в ЕС е 2. "Искаме да има повече обучения в България, особено в ОП "Административен капацитет". Много е важно да се модернизира капацитетът на работещите и управляващите", категоричен е Филип Хат.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване