11/18/12 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Все повече българи приготвят туршии, компоти и друг вид зимнина

 67% от българските граждани заявяват, че всяка есен приготвят някакъв вид консервирани храни за употреба през зимата. Данните са от последното национално представително проучване на ББСС „Галъп Интернешънъл”, проведено по поръчка на вестник „Класа”.
Въпреки все по-голямото разнообразие на хранителни продукти на българския пазар дори през зимата делът на българите, които приготвят продукти за зимата не намалява, а дори обратното – нараства. Днес 67% от българските граждани споменават, че приготвят туршии, компоти и т.н. всяка година, а 8% приготвят от време на време. С това общият дял на любителите на домашно произведената зимнина е с около 5 процентни пункта по-висок от измереното през есента на 2010 г.
Макар най-често споменаваната причина за това българите да приготвят консервирани храни е, че така се спестяват средства, немалка част от българите го правят и заради вкуса на домашните компоти и туршии.
Всъщност отбелязваме ръст именно на дела на българите, които приготвят зимнина не с цел спестяване на средства, а с цел осигуряване на вкусни домашни произведения – този процент е нараснал от 31% през 2010 до 38% тази година.
Най-високият дял на приготвящите зимнина е сред живеещите в селата и в малките градове – 87% от жителите на села и 81% от живеещите в малки градове приготвят консервирани продукти за зимата. Малко под 80% от пенсионерите също затварят буркани и консерви всяка година.
Макар и приготвянето на зимнина да е най-популярно сред възрастните хора и сред хората извън големите градове, това съвсем не означава, че останалата част от населението се лишава от домашните продукти.
Цели 55% от най-младите пълнолетни българи (между 18 и 25 години) приготвят или поне участват в приготвянето на продукти.
В отговор на твърдението, че затварянето на зимнина се практикува главно от хора без възможности и е с цел пестене на средства, идва фактът, че 48% от хората с личен месечен доход над 700 лв. също не подминават есенните приготовления на туршии, компоти и друг вид зимни продукти. 50% от тези българи казват, че приготвят зимнина именно заради автентичния домашен вкус, който не може да се намери в продуктите, налични на пазара. Подобно е и положението сред висшистите – почти половината от тях правят буркани и консерви главно заради оригиналния вкус.






Изследването е проведено през първите дни на месец ноември, национално представително е и обхваща 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване