11/18/12 10:08
(http://radiomilena.com/)

Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекчена

diana yordanova Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекченаКакви промени ще настъпят в Законите за държавния бюджет, общинския бюджет и общинския дълг става ясно след приемането на първо четене в пленарна зала на НС на Закона за публичните финанси, коментира депутатът от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова.

Законът за устройство на държавния бюджет е изключително консервативен. За 16 години, откакто действа, е претърпял малко промени, тъй като приемането му съвпада с въвеждането на валутния борд. Тогава е имал за цел да осигури фискална устойчивост, посредством строга финансова дисциплина в управлението на бюджетите както на централно, така и на местно ниво.
На практика с влизането на Закона за публичните финанси ще бъдат отменени законите за държавния и за общинския бюджети, а също и Закона за общинския дълг. Това бяха основните нормативни актове, по които се съставяше бюджета на държавата и общините.

Какви са новите моменти в Закона за публичните финанси?

Доста от основните положения са запазени, но има и нови такива, които трябва да бъдат ясни на общините, тъй като Законът ще влезе в сила от началото на 2014 г. Работата по самите бюджети обаче започва от февруари, така че рамката за 2014 г.  ще се чертае по новите правила.
Предложена е промяна за размера на общинския дълг като новото правило е той да не надвишава 15 % от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните 3 години, изчислена на базата на данните от годишните финансови отчети.

Каква е разликата с предишните моменти в закона?

Ограничението беше 25 %, но базата за сравнение беше единствено предходната отчетна година. Истината е, че една година не може да даде достатъчно реална представа за състоянието – финансово и икономическо на съответната община. Когато се използва за база един по-дългосрочен период, е по-добре.
Нова е и методиката и механизмите за разпределение на общата изравнителна субсидия по общини, които вече трябва да бъдат съгласувани с Националното сдружение на общините в България.
Всяка година общините получават определена сума като държавна субсидия – начинът, по който ще се разпределя като процентно отношение ще се съгласува със сдружението.

Какви нови моменти в закона ще облекчат работата на общините?

Общините ще могат да поемат в дългосрочен план ангажименти по управление на оперативни програми или други капиталови разходи. Но не могат да поемат задължения, които да надхвърлят 10 на сто от утвърдените за предходната година разходи по бюджета. Например, ако капиталовата програма на една община е 100 000 лева, за следващата година не могат да се прехвърлят задължения за повече от 10 000 лева. Ограничението се налага, т.к. сега част от общини са на прага на неплатежноспособността поради сключени необезпечени договори – някои от тях надхвърлят сумарно в пъти самия бюджет на съответната община. Целта е стабилизиране на общините и въвеждане на  ред в техните финанси.
На общинските съвети се дават доста правомощия по определяне на самите разходи – те могат да правят предложения и да преразпределят, включително държавно делегирани дейности и капиталови разходи, в зависимост от това какво те смятат за приоритет в съответната община.
Нов момент е и прекратяване използването на извънбюджетни сметки и в същото време обособяване на отделни сметки за средства от ЕС.
Друго ново е, че приходите от продажба на общински нефинансови активи ще се изразходват само за изграждане и ремонт на социална и техническа инфраструктура, а приходите от приватизация – само за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи.
Заедно с бюджета трябва да се приемат 3-годишни дългосрочни прогнози, за да може да се планира развитието на общината и региона. Такива прогнози ще бъдат правени и в Министерство на финансите за развитие на държавата. По този начин ще има реална визия какво е състоянието в бюджетно отношение. Ще може да се планират  и социални плащания – пенсии, а също и заплати в бюджетната сфера. Нагледен пример в това отношение е и приетия на първо четене Закон за държавния бюджет за 2013 г.

 Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекчена

bookmark Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекченаsvejo Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекченаgoogle Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекченаdelicious Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекченаstumbleupon Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекченаfacebook Диана Йорданова: С промените в законите за бюджета работата на общините ще бъде облекченаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване