11/18/12 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Откриват Дните на българската култура в Болшой театър

С голям концерт в Болшой театър на 18 ноември се откриват дните на българската духовна култура. Режисьор на концерта е академик Пламен Карталов. В концепцията на режисурата са включени трима световно известни български и трима руски оперни солисти. Участват хора и оркестъра на Болшой театър, както и българския ансамбъл за църковна музика "Йоан Кукузел" .
 
В драматургията на програмата на концерта се открояват три блока.
Първият е духовен, вторият е изграден от славянски репертоар, конкретно автори на руски и български произведения, и в третия блок са включени фрагменти само от италианския класически репертоар. С него българските певци днес шестват по световните сцени.
 
Отделните части са разделени с видео епизоди в изпълнения на трима великани на българската оперна слава: Борис Христов, Николай Гяуров и Гена Димитрова.
Програмата е конструирана така , че естествено да се оформят две части, разделени с инструменален фрагмент, с Тържествен марш от Панчо Владигеров, изпълнен от оркестъра на Болшой.
 
Концертът започва на светнала зала с празнични църковни камбани, които огласят пространството. С отварянето на завесата звука се пренася на сцената. С постепенното загасяне на полюлеите в залата на Болшой, се отваря завесата. На сцената е Хора на Болшой, който акапелно ще даде старт на концерта с Песнопение от Сергей Рахманинов. Веднага след това ще прозвучи Молитва на Мария Десислава от операта „Мария Десислава” от Парашкев Хаджиев, в изпълнение на Красимира Стоянова.
Духовната част продължава с "Хвалите имя, Господа" от Добри Христов”, изпъленени от ансамбъл Йоан Кукузел. И с фрагмента на видео екран смъртта на Борис от операта "Борис Годунов" от Мусоргски, пресъздадени от Борис Христов, завършва първия блок.
Втория блок руска и българска музика участват руски певци с арии от „Княз Игор”, „Орлеанската дева” от Чайковски и Владимир Стоянов, който изпълнява ария на „Хитър Петър” от едноименната опера на Веселин Стоянов и ария на Княз Елецки от „Дама Пика” на Чайковски.
Видео екран с изпълнение на Гяуров ни пренася в спектакъл на Софийската опера, с ария на Филип Втори  от "Дон Карлос " от Верди.
Следва оркестровия епизод с музика на Панчо Владигеров, след което Гена Димитрова, с изпъленение на видео екран на ария от „Джоконда” от едноименната опера на Понкиели, от постановката на Софийската опера, повежда третия блок, италиански репертоар: ария на Енцо, също от „Джоконда” в изпълнение на Камен Чанев, който пее и ария от опера на Пучини.
Красимира Стоянова и Владимир Стоянов са най-добрите солисти в този блок с дуети и арии от „Дон Карлос” и „Трубадур”, руски певци с епизоди от Набуко, а финала обединява всички певци в коцерта със секстет от „Лучия ди Ламермур” от Доницети. Диригент е Павел Балев.
Една богата и разнообразна програма, която показва оперната ни традиция-едно от най- големите ни съкровища, символ на европейската цивилизация и достижения, показвани в момента и с петото гостуване на Софийската опера в Япония, първи отворил път за към тази страна и водена от Пламен Карталов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване