11/18/12 13:08
(http://www.klassa.bg/)

Химици откриха как да спасят картините на Ван Гог

Химици предложиха метод, за да защитят картините на Ван Гог, Гоген, Сезан и други художници от XIX и XX век от загубата на цвят, съобщи Лента.ру. Научната разработка е публикувана в сп. Analytical Chemistry.
Винсент Ван Гог (1853-1890) и други негови колеги са използвали за жълтата боя хром. Оказва се, че точно този цвят най-бързо потъмнява. Преди време химиците установиха, че причината е превръщането на шествалентния хром в състава на боята в тривалентен. Сега, след серия лабораторни експерименти, с боя, подобна на тази, която е използвал великият холандски художник, учените откриват, че жълтият цвят потъмнява особено бързо, ако в състава има сулфати. Процесът се ускорява под въздействието на синя и ултравиолетова светлина. Затова химиците предлагат да се защитят картините именно от този вид светлина.
През септември учените публикуваха резултатите от изследване на сивата плака, която започна да се появява върху картините на Ван Гог. Такъв нанос бе забелязан върху творбата „Цветя в синя ваза“ върху участъците с жълта боя. За получаване на този цвят художникът е използвал кадмий. Изследванията показаха, че плаката се е получила от взаимодействието на лака, с който е било покрито платното с оксалат на кадмия в боята.
Ван Гог рисува картината през 1887 г. в Париж. Той обикновено не е покривал с лак платната си, но тази картина , както и много други произведения на Ван Гог са били защитени с лак през първата половина на ХХ век.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване