11/18/12 00:46
(http://www.klassa.bg/)

Чехите скочиха срещу правителството

Няколко масови антиправителствени демонстрации се състояха в Прага в събота. Протестите бяха организирани от профсъюзите и граждански движения, предаде агенция ЧТК.

Множеството протестираше срещу орязването на социалните фондове и други реформи в бюджета, зовеше към оставка на кабинета начело с премиера Петр Нечас и провеждането на предсрочни парламентарни избори.
На Вацлавския площад в Прага се събраха привърженици на гражданското движение "Стоп за правителството" и профсъюзите. Според Ярослав Завадил, председател на Чешко-моравската конфедерация на профсъюзите, в акцията са участвали 25 000 души.
Предсатвителят на обществената инициатива ProAlt Онджей Ланский сравни в своето обръщение към масите сегашното правителство с комунистическия режим. По думите му кабинетът на Петр Нечас е станал символ "на най-лошите неща, които могат да се случат в страната ни". "Непрекъснато трябва да повтаряме "Стоп!" на това мрачно течение в историята ни, когато решенията се взимат само от привилегированите и богатите", допълни той. Участниците в протеста носеха транспаранти с лозунги като "Искаме власт за хората", "Не виждаме светлина в края на вашите тунели" и "Стоп за корумпираното правителство".
Гражданското движение "Стоп за правителството" проведе през април т.г. голяма антиправителствена демонстрация, в която участваха 120 000 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване