11/19/12 09:04
(http://e-vestnik.bg/)

Все по-хубав договор с „Газпром”, а България все излъгана

Бойко Борисов се похвали, че сключил най-изгодния договор за газ с Русия, сигурни доставки и 20% по-евтин. Ама цената била търговска тайна. Не можело да се каже  каква е.

Преди няколко години министърът при Тройната коалиция Румен Овчаров също сключи най-изгодният договор с „Газпром”, обяви, че България има гарантирани доставки до 2035 г. и т. н. Целта беше да се отмени старият валиден договор, който междувременно през годините беше станал неизгоден за „Газпром”.

През 1992 г. министърът от СДС Евгени Бакърджиев пристигна от преговори в Москва и самохвалски заяви, че донесъл на България евтин газ и сигурни доставки. На летището в София беше посрещнат с цветя, овации и митинг, предаван по телевизията. С този договор България се ангажира да купува огромни обеми газ, които при последвалата криза се оказаха излишни, а трябваше да ги плаща. И цената беше непосилно висока, което предизвика криза в промишлеността, предприятия затвориха, оскъпи се производството.
От тогава досега България плаща от най-скъпия газ в Европа. Вече няколко правителства се хвалят, че са сключили изгоден договор с „Газпром”, а България е все излъгана.

И сега за пореден път. Договорът с „Газпром” пак е конфиденциален, пак не го оповестяват публично, в него пак има залегнали обеми, които България задължително трябва да купува, а ако не ги иска, ще ги плаща. И цената пак се формира според цената на петрола и мазута, а не на газа на международния пазар (която, както известно, пада заради шистовия газ). Няма ли някой да го преснима тоя договор и да го пусне, за да го видим с подробности? Да се види как ни лъжат и печелят на наш гръб.

Само едно няма в тия успешни газови договори – какви комисиони взимат българските управляващи, които са ги сключили. Едно е сигурно - за българските мащаби комисионите са големи, а за „Газпром” са джобни пари.

С последния договор обаче не само България е излъгана, а и целият Европейски съюз. Газопроводът „Южен поток” е удар срещу европейския проект „Набуко”. Договорът е в изгода на Русия, а не на България. И сега получаваме руски газ от съществуващия газопровод. Целта на „Южен поток” е доставките на газ за Европа да заобиколят Украйна, което е средство за натиск върху тази страна.

Договорът бетонира като единствен доставчик и държавната фирма „Булгаргаз”, което неминуемо ще доведе до наказателни процедури от страна на Европейската комисия, защото тя настоява за либерализиране на пазара, а не за монополизиране.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване