11/19/12 15:26
(http://radiomilena.com/)

Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищници

12 1024x660 Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищници

Областната дирекция по безопосност на храните уведомява, че във връзка с изпълнение на Програмата за контрол и изкореняване на болестта бяс на територията на Република България, на 22.11.2012 г. ще бъде извършено ръчно прилагане на примамки за орална ваксинация на лисиците срещу бяс около населените места в община Поморие. Примамките ще бъдат поставени от представители на ловните дружества/ловните стопанства към ИАГ.

Във връзка с това, две седмици след залагането на примамките, трябва да се избягва свободното движение на кучета и котки, тъй като тези животни представляват конкуренция за поглъщане на примамките. В случай на намиране на ваксинална примамка, ветеринарите препоръчват да не се пипа с незащитени ръце, особенно от деца, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за здравето. При контакт е добре да се консултирате с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксината се състои от ампула, която е имплантирана в примамка с тъмно кафяв цвят с формата на кубче, с размери 2/3/2 см и силна миризма на мърша, за да привлича лисици и други диви месоядни животни. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс.

Бясът е смъртоносно заболяване на централната нервна система при животните и хората. Източник на заразяването с вируса на беса е слюнката на бесни животни. При хората 90 % от случаите се дължат на ухапване от бясно куче. Приносители на вируса на беса в природата са : заразени лисици, вълци, чакали, диви свине, мишки и прилепи, а от домашните животни – кучета и котки. Бясът по диви животни, успешно е потискан няколко години чрез непрекъснатата перорална ваксинация, провеждана през пролетта и през есента.

Повече информация за беса и оралната ваксинация може да намерите от Вашия ветеринарен лекар, БАБХ (www.babh.government.bg) и Министерството на земеделието и храните (www.mzh.government.bg)

 Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищници

bookmark Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищнициsvejo Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищнициgoogle Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищнициdelicious Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищнициstumbleupon Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищнициfacebook Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищнициСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване