11/19/12 04:00
(http://e-vestnik.bg/)

Защо пресъхна изворът на хвалбите за “Южен поток”

Иво Инджев

ГЕРБ и БСП, при мълчаливото съгласие на ДПС и с шумната подкрепа на суперпатриотите от „Атака”, опаковаха за пореден път България в целофан, за да бъде поднесена за жълти центове на руските стратегически интереси. Предишният път го направиха с гласуването през януари в българския парламент, който обслужи натиска на „Газпром” България да се откаже дори да знае дали разполага със стратегически запаси от газ. Сега направиха следващата стъпка с подписването на руския проект „Южен поток”, от който обещават на България (ако слуша и не шава много- и ако все още дава признаци на живот и шава) въпросните жълти центове най-рано след 15 години.

Тази „подробност” от изминалата седмица, разбира се, не е „любим” сюжет на отдавна укротените български медии, за които съботно-неделния обобщаващ събитията финал на същата тази седмица е огледало на автоцензурното безличие при избора на теми: всичко друго, само не и тази, опасната…

Не е ли „малко странно” при събитие от такова огромно значение за бъдещето на България, като предоставянето на българската територия за десетилетия напред за стратегическо ползване от чужда (по документи) държава, под формата на чужд транзитен газопровод, нито един от водещите управници да не пожелае да се появи чрез (иначе любимите им) телевизионни трибуни да се отчете и ПОХВАЛИ пред българския народ?

Гузни са! И си го признават косвено. Разбират, че обичайните пропагандни самохвалства няма да им свършат работа в обещанията за „светло бъдеще” след 15 години, когато никой не знае дали изобщо някой ще купува руски газ на края на тръбата на „Южен поток”, ако той изобщо се реализира.

Както за химерата АЕЦ „Белене” не можеше да се каже нищо за ценообразуването на готовия обект в далечното бъдеще- и това беше най-силния икономически довод за отказа от строителството- така същото важи и за „Южен поток”. И няма как онези, които се подписаха на български език с руски акцент под този вариант на „котката в чувал” да избегнат признанието за незнанието. Поради което предпочитат да се снишат отново в духа на заветите на другаря (им) Живков.

Сал един Цветан Цветанов се появи в петъчната сутрин при телевизионния говорител на властта Бареков, за да бъде изчеткан от водещия, че е не само първия български министър, поканен на посещение в САЩ в началото на втория мандат на Обама, но и май първия чужд министър на такова посещение във Вашингтон.

За сметка на това руската агенция ИТАР—ТАСС не се церемони и не пропусна да открои важния акцент. В митинга на БСП в София в съботния ден, около който за камуфлаж ГЕРБ и БСП спорят за бройката на участниците, ТАСС е упълномощена да извади пред скоби в репортажа си трогателната загриженост за съдбата на Северна България в случай, че не бъде построена АЕЦ „Белене”.

Агенцията, цитира кмета на община Белене Петър Дулев, според когото спирането на проекта за втора атомна централа обрича на застой социалното и икономическо развитие на Северна България.
“Последиците от спирането на този проект ще засегнат цялата страна. Община Белене вече прекрати своето социално и икономическо развитие, което беше свързано с тази атомна централа”, подчерта Дулев.
Младите българи както никой друг(!-бел. авт.) осъзнават необходимостта от развитието на ядрената енергетика, която е мощна опора за българската икономика.
“Младите специалисти търсят реализация тук, в България, а не в чужбина. Ние превърнахме АЕЦ “Белене” в национална идея и на 27 януари /насрочен национален референдум – бел. ИТАР-ТАСС/ трябва да я защитим”, добави Дулев.
Недоволството в българското общество във връзка със спирането на проекта, заедно с растящите цени на електричеството, беше също така усилено и от увеличения до 1 милиард евро иск на руската “Атомсройекспорт” към НЕК заради отказа от изграждането на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване