11/19/12 13:49
(http://www.klassa.bg/)

Израел даде на „Хамас“ ултиматум да спре огъня до вторник

С посредничеството на Египет, Израел е дал на „Хамас“ ултиматум от 36 часа да прекрати ракетния обстрел срещу територията на страната и трупането на оръжия в Газа. Ако до вторник това не стане, израелските въоръжени сили ще засилят ответната операция и може да предприемат сухопътна офанзива. За това съобщи военното радио на Израел, цитирайки израелския министър на финансите Ювал Стейниц. Ултиматумът е бил предаден с посредничеството на Египет.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун замина в понеделник за Кайро , за да преговаря за възможно прекратяване на огъня. В Египет се намират лидерът на политическото крило на „Хамас“ Халед Машал, емирът на Катар и премиерът на Турция Реджеп Ердоган, съобщава Би Би Си.
В неделя няколко часа на летището в Кайро е прекарал високопоставен представител на израелското правителство, но за резултатите на блиц визитата му не бе съобщено нищо. Френският външен министър Лоран Фабиюс също направи опит на място да посредничи за прекратяване на огъня.
В неделя президентът на САЩ Барак Обама подкрепи правото на Израел на самоотбрана, но добави, че е по-добре да не се стига до сухопътна операция в Ивицата Газа. В понеделник стана ясно, че от събота Израел е изменил маршрутите на полетите от и за международното летище „Бен Гурион“ край Тел Авив, съобщава Ройтерс.
Израелската военна операция започна на 14 ноември в отговор на палестински обстрел от Ивицата Газа. До 19 януари от палестинска страна са загинали над 80 души, а от израелска
3-ма.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване