11/19/12 03:59
(http://e-vestnik.bg/)

Кой премиер ще избере президентът-играч след изборите в Румъния?

в. Адевърул

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Виктор Понта, Мирча Джоана, Йоан Рус, Джордже Майор и Калин Попеску Таричану са имената, за които се говори, че може да оглавят следващото правителство след изборите на 9 декември.

Назначаването на следващия премиер е може би последната голяма политическа карта, която може да изиграе Траян Бъсеску, чийто мандат на президентския пост изтича през 2014 г. Управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) има над 50 процента подкрепа в сондажите, което стеснява пространството за маневра на президента, задължавайки го теоретично да номинира кандидат за премиерския пост от редиците на този алианс.

Ако една партия получи над 50 процента от парламентарните мандати, президентът се консултира само с нея за избора на премиер, според конституцията. Освен това, посоченият от президента кандидат трябва да получи вота на парламента, а за един политик извън СЛС ще бъде трудно да събере мнозинство.

Един първи вариант, който се взема предвид в политическите среди, е СЛС да потвърди резултата от сондажите (алиансът има 57 процента според най-новото проучване на института ИМАС), а президентът да изпрати на парламента името, предложено от този алианс. Номинирането на сегашния премиер Виктор Понта би било вариантът, чрез който би се избегнала всякаква политическа криза.

Възможността на този сценарий се подсилва и от факта, че наскоро Бъсеску и Понта имаха кръг от разговори, в който намериха общ език по икономически и външнополитически теми.

ВАРИАНТИТЕ ОТ СЛС

Друг вариант е СЛС да вземе над 50 процента от мандатите, а Траян Бъсеску да не предложи Виктор Понта за премиер. Близките до президента, по-специално президентският съветник Себастиан Лазарою, твърдят в последно време, че държавният глава няма никакво задължение да приеме името, предложено от СЛС.

“Едно е консултацията, друго е назначаването. Назначаването е правомощие на президента. Тези консултации не са императивни”, заяви Лазарою.

Сред имената, за които се говори в редиците на СЛС, са Мирча Джоана, Йоан Рус, Джордже Майор и Калин Попеску Таричану.

Лидерите на СЛС виждат нещата по друг начин. Председателят на Национално-либералната партия (НЛП) Крин Антонеску обяви, че ако СЛС спечели изборите, а Бъсеску не номинира Понта за премиер, държавният глава ще бъде отстранен от поста. Подобно твърдение направи и премиерът Понта, който обаче добави, че не смята, че президентът ще рискува да се стигне до “нова политическа криза”.

“Ще посоча премиер, който да служи на националните интереси”, отговори президентът. Той добави, че твърденията на политиците за отстраняването му не го впечатляват и че не го е страх от тях.

СМЕТКИТЕ НА ДЛП

Макар СЛС да доминира в проучванията на общественото мнение, не е изключен вариантът алиансът да стигне до под 50 процента до момента на изборите. В този случай пространството за маневра на президента Траян Бъсеску би нараснало. Ще бъде възможно съставянето на мнозинство на Демократично-либералната партия (ДЛП), Партията на народа на Дан Дяконеску (ПНДД) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР). Междувпрочем, лидерът на ДЛП Василе Блага не изключва в публичните си изявления вариант за алианс с ПНДД.

Преговорите за определянето на новия премиер ще започнат след изборите през декември.

КАКВО ПРЕДВИЖДА КОНСТИТУЦИЯТА

Според конституцията президентът на Румъния посочва кандидат за премиерския пост след консултации с партията, която има абсолютно мнозинство в парламента, или, ако не съществува такова мнозинство, с партиите, представени в парламента. Тази алинея предизвика много дискусии във връзка с възможността един политически съюз да бъде третиран наравно с една политическа партия. Кандидатът за премиер трябва да поиска в срок от 10 дни от номинирнето му вот на доверие в парламента. Президентът има право да разпусне парламента, ако той не е гласувал доверие за съставянето на правителство в рамките на 60 дни от първото искане, но едва след отхвърлянето на най-малко две искания за даване на правомощия.

СПИСЪК НА ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване