11/19/12 03:58
(http://e-vestnik.bg/)

Краят на революциите

Какво е общото между грузинската и украинската опозиция?

РИА Новости

Оранжевата революция в Украйна. Снимка: агитклуб

Украинската обединена опозиция “Отечество” заяви, че ще формира единна група във Върховната рада. С това изглежда приключва цялата изборна епопея - опозицията се признава за победена. Изборите в Грузия се състояха месец по-рано, но при все че екипът на Михаил Саакашвили ги изгуби, доста е трудно със сигурност да посочим кой в момента е опозиция.

Вече се разбра, че разликата не е от принципно значение. Който и да стане опозиция, не получава нищо. Дори там, където е имало революция.

Украинската опозиция призна - между редовете - че всички са знаели от самото начало: опозицията губи и никаква революция няма да има.

Изборите по партийни листи, както впрочем се очакваше, минаха сравнително честно. Без да слагаме в сметката административния ресурс, заради който мнозина избиратели в Източна Украйна не разбраха в изборите да участва друг освен Партията на регионите. Но това не подслади кой знае колко явния провал на властта в гласуването за партийни листи.

Както личи, властта е била готова за този провал, тъй че е гледала на всяка цена да се реваншира в едномандатните окръзи, без да се страхува нито от сравнения с изборите от 2004 г., нито от повторение на “оранжевото” си поражение. Резултатите сочат, че парламентът ще остане под неин контрол.

Щом се уталожиха страстите, стана ясно, че всъщност те са пламнали без особени причини. Всичко мина без изненади и ако съдим по изборната обстановка, опозицията по принцип е чакала от вота само безизходица и отчаяние.

Ако бе участвала и Юлия Тимошенко, нещата може би щяха да стоят другояче. Неизменният й жар би могъл да осигури и нови гласове за опозицията, и продължение на безкомпромисната игра. Изобщо украинската опозиция си е лидерско явление. Кой ще си спомни утре за партията УДАР, ако Кличко отново се посвети само на бокса?

За пръв път в най-новата история на Украйна нямаше кой да поведе народа на барикадите. Опозицията прие реалността, очертана тъкмо от УДАР: по-добре да останем с по-малко победители в едномандатните окръзи, отколкото тия победители да избягат после във фракцията на властта. И при това положение партията бе готова да бракува към 10 на сто от потенциалните избраници.

А обединената опозиция не бракува никого. “И без това не ни достигат хора”, оправдаваха се партийци в кулоарите, използвайки твърде неприлични глаголи, за да опишат подхода на опозицията към идейно-кадровото наследство на Тимошенко.

В някои окръзи под знамето на партията се подвизаваха хора, представлявали до вчера - на местните избори - Партията на регионите, и опозицията знаеше това. А тук-таме, пораждайки най-обидни подозрения, опозиционери внезапно сваляха от листите свои хора, за да не пречат на кандидатите на властта.

Сякаш това бе същината на вота от самото начало, сякаш всички знаеха изборния резултат: едните получават властта, другите - гарантирано и комфортно място в политическото пространство.

Щом опозицията няма никакви шансове, дейността й спира да е политическа и това важи не само за Украйна. Украинският случай може би е най-ярък, защото тук опозицията работи в сравнително демократична среда (за разлика от много други постсъветски случаи), случва се да победи дори всесъкрушителния административен ресурс.

Но това явно е без значение, щом политическият процес си остава вътрешна работа на елитите. На “оранжевия” протестен площад обществото повярва, че може да реши, както пожелае, дворцовия конфликт. А в двореца след известно объркване се разбраха, че играта по нови правила и без Кучма в общи линии е приемлива за всички.

Елитите чудесно се справяха, водейки общ бизнес през мнимата линия на идеологическия фронт. Хора от “донецкия клан” лесно прескачаха през нея във властовия лагер на “оранжевите” и ...

Публикувана на 11/19/12 03:58 http://e-vestnik.bg/16172/krayat-na-revolyutsiite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване