11/19/12 14:42
(http://www.klassa.bg/)

Невробиолози проследиха пътя на мотивацията

Учени от Станфордския университет разкриха пътя , по който се предават сигналите за вземане на решения за действие при мишки от префронталния кортекс към моторната зона на мозъка. Откритието е обяснено в сп.“Нейчър“.
За да изучат пътя на мотивацията и механизма на вземане на решения учените са подложили животните на специален тест. Те сложили мишките в прозрачен съд с високи стени, пълен с вода. Обикновено в началото животните се опитват да се измъкнат от съда, но после се отчайват и спират опитите, но не потъват. Този тест обикновено се използва за измерване ефективността на антидепресантите – депресираните мишки прекъсват по-рано опитите да се измъкнат, в сравнение с жизнерадостните си събратя.
В новия експеримент учените измервали активността на мозъка по времето, когато мишките са в пълния съд. По-рано се знаеше, че за вземането на решения (да плуват или не, в случая) участват неврони, които се намират в префронталния кортекс Но не бе ясно какви точно са тези неврони – неспецифичното електрическо стимулиране на тази зона се оказва, че изобщо не влияе на поведението на опитните мишки.
Според авторите на изследването, в префронталния кортекс има както стимулиращи, така и подтискащи действията неврони. За да отделят именно онези, които водят към активни действия, учените са използвали метода на оптогенетиката -пряко облъчване с имплантирани влакна. Така биолозите проследяват кои точно неврони от префронталния кортекс активират невроните в мозъчния ствол и са установили пътя, по който се предава мотивиращият сигнал. Един от ключовите пунктове, през които той минава, се оказва един от ганглиите в мозъка, известен като център за производство на серотонин. Неговият нарушен метаболизъм е свързан с появата на депресия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване