11/19/12 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Обсъждат се стимули за пестене на вода

 В новат водна стратегия се предвижда да има стимули за хората, които ползват по-малко вода, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.Това може да стане с въвеждането на двойни тарифи. Според тях до определено потребление на вода на човек на месец ще се плаща една цена, над тази стойност ще се плаща по-скъпо. Каква ще бъде цената, вече е въпрос на конкретна сметка. Има места по света, в които е въведена дори петстепенна тарифа, каза Симидчиев.

По думите му ефектите от това не са еднозначни. Трябва да се балансира внимателно с цената на водата, тъй като понякога се увеличават кражбите и ефектът намалява. Според него подобна кражба трябва да подлежи на наказетилно преследване. Аз проверих какво е наказанието и то е до пет години затвор, каза Симидчиев при откриванета на международната конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи". Зам.министърът проперъча на ВиК-операторите да не се свенят и да съдят крадците на водат. Според него те са твърде изобретателни - правят байпаси, демонтират водомери. Преди време заради кражбите на вода бе предложено да се създаде водна полиция.

Ние сме богата държава, имаме две стратегически предимства - вода и плодородна земя, едни от най-ценните ресурси. С тези думи министърът на околната среда и водите Нона Караджова откри форума. Анализите на нейното министерство сочат, че България има достатъчно вода, дори в дългосрочен план, но проблемът е, че лошо се съхранява. Водопроводите са в лошо техническо състояние, голяма част от водата изтича, технически решения има, по-важното е да се започне постепеното им решаване, подчерта Караджова. В момента няма сериозни проблеми с водоснабдяването. Дъждовете, които паднаха, повишиха подпочвените нива, каза Симидчиев. По неговите думи , от 100% загуби една трета са търговски, а две трети - физически, но в България търговските загуби са повече. Заради сушата това лято, в над 50% от регионите имаше нарушено водоснабдяване и над 300 хиляди души са били засегнати от проблемната ни инфраструктура. Предвижда се предоставянето на водни"помощи за социално слабите, съобщи Нона Караджова. На принципа на отпусканите сега енергийни помощи за отопление на бедните семейства, се предвижда да се дават средства и за покриване на нуждите от питейна течност. Не е ясно обаче кога ще стане това и как ще се определя размера им. Произведената вода в България е 930 млн. куб. метра на година, за съжаление само 364 млн. се фактурират, а останалата част са загуби - 566 млн. куб. м, посочи Атанас Паскалев - заместник-председател на Българската асоциация по водите (БАВ). Вече десета година загубите на вода в страната са средно около 60 на сто, като този процент на места е повече. Само 4-5 ВиК-дружества са намалили този процент, посочи Паскалев. По думите му това са абсолютно неприемливи загуби, които показват, че дейността е неефективна. Представителят на БАВ посочи, че броят на авариите в България превишава в пъти европейските стандарти, което още веднъж показва неефективност и разходи, които се калкулират в цената на водата. У нас се инвестира 15 пъти по-малко във водопроводните мрежи - скоростта на подмяна на водопроводната мрежа е 0,1 процента, а заложеното от международната асоциация по водите – 1.5 процента, сравни Паскалев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване