11/19/12 14:08
(http://www.klassa.bg/)

Сенчестата банкова индустрия върти $67 трилиона

 Сенчестата банкова индустрия върти 67 трилиона долара, или с повече от 6 трилиона от първоначалните предвиждания, сочи анализ на Международното бюро за финансова стабилност. През последните десет години този вид банкиране е нараснал с $41 трилиона, или три пъти, съобщава Bloomberg.

Делът на САЩ в този сфера е намалял от 44 на 35 на сто. Основната част на нелегалната банкова дейност в момента е съсредоточена във Великобритания и страните от континентална Европа.

Бюрото изрази своята загриженост за това, че регулаторите не са в състояние да следят размера на сделките, отнасящи се до сенчестата категория. На първо място става дума за обратни изкупувания, а така също и за схеми, позволяващи да се свалят от баланса едни или други активи. Големите компании са длъжни да разкриват повече информации за сделките си с инвеститори, смятат още от бюрото.

Както показа опита от финансовата криза с Lehman Brothers, банката временно е свалила от баланса си $50 млрд. благодарение на репо сделки, убеждавайки инвеститорите , че няма дългови проблеми.

Бюрото предвижда са формулира свои предложения за борба със „сенчестото банкиране" по време на срещата на Г 20 в Санкт Петербург през 2013 година.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване