11/19/12 14:51
(http://www.klassa.bg/)

ЦИНИЧНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ В ОБЛАСТТА НА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

За хубаво или за лошо приказката за АЕЦ”Белене” приключи. Противниците на ядрената енергетика  не скриха въодушевлението си от решението за спиране строежа на новата централа.

   В тази еуфория се пропуска горчивия факт, че на България продължава да липсва ясна енергийна стратегия, отговаряща на времето, в което живеем. Изглежда това не вълнува управляващите от ГЕРБ, който се отнасят крайно лековито към енергетиката на България, в това число и ядрената енергетика. Ядрена енергетика, която за нас, представителите на партия Политически клуб „Екогласност”, без всякакво съмнение има бъдеще, защото произвежда не само екологично най-чистата и евтина електроенергия, но е и гарант за социална стабилност и национална сигурност.

Странно е защо всички, които са против построяването на нови ядрени мощности на територията на страната, не настояват, както настояваме ние, да се забрани експлоатацията на всички ТЕЦ, които изхвърлят в атмосферата огромни количества вредни емисии на територията на страната, или в непосредствена близост до нея.

В тази връзка е много странно мълчанието на управляващите, които не предприемат необходимите дипломатически действия, свързани с построяването на огромната ТЕЦ на брега на Черно море, в непосредствена близост до граничното село Резово. И всичко това във време, когато водещи световни учени алармират за предстоящо глобално затопляне, резултат на вредните газови емисии, отделящи от ТЕЦ.

Пълно мълчание по въпроса за турската ТЕЦ има и от страна на недоразумението Нона Караджова, министър на околната среда и водите. По всичко личи, че забуленото в тайна намерение за построяването на тази централа е взето на безпрецедентното съвместно заседание на българското и турско правителство, проведено през м. март,  тази година в Анкара.

Затова и ръководството на община Царево, избрано с листата на ГЕРБ, излезе с призив да не се подкрепя протеста на гражданите в региона против построяването на турската ТЕЦ, в непосредствена близост до Резово. Това поведение може да се квалифицира само по един начин – невероятен цинизъм, такова, каквато е цяла цялата политика на ГЕРБ в областта на опазването на околната среда.

 

Емил Георгиев,

Председател на ПК”Екогласност”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване