11/20/12 15:28
(http://www.klassa.bg/)

БЛС предупреди за фалити на болници

 През 2013 година ще има фалити на болници, съкращаване на медицински персонал и намаляване на заплати в сектора. Това каза д-р Юлиян Георгиев от Български лекарски съюз пред bTV. Георгиев посочи, че причината е в липсата на прозрачност и в хаоса при разпределянето и разходването на парите за здраве, което продължава и с предложения проектобюджет за следващата година.

Представителят на лекарското съсловие описа порочния кръг около неплащането на здравни осигуровки, като посочи, че държавата не прилага никакви мерки в тази посока и не приема предложенията за промяна. „Хората, които ги дават, са лишени от тях. Касата не си ги иска, министерството не поставя въпроса. Затова ние питаме къде отиват?”

По повод на дефицита на средства за покриване дълговете на болниците д-р Георгиев заяви, че реално договорените пари за клинични пътеки за 2013 година са с 20% по-малко от миналата, което ще се отрази на лечебните заведение с увеличение на дълговете им. „Така неминуемо ще се посегне на лекарските заплати и на възнагражденията на персонала. Ще се стигне и до уволнения“, заяви д-р Георгиев.

Той уточни, че исканията им за оставка не са срещу личността на Симеон Дянков, а срещу длъжностните лица в министерството, които решават проблемите по начин, който ще доведе до катастрофа.

Позицията на бизнеса изрази Григор Димитров от Българската стопанска камара, който посочи като основен пропуск това, че бюджетът на НЗОК не е бил обсъждан на Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Искаме да се каже колко общо пари се дават, не поотделно, и какви цели преследва бюджетът, за да може следващата година министърът на здравеопазването да направи отчет”, каза той.

Според него, докато касата не стане самостоятелен орган, в който представителите на надзора се назначават на експертен принцип, а не на политически, ще има подобни нарушения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване