11/20/12 15:27
(http://www.klassa.bg/)

“Бързите кредити“ стават по-малки и за по-кратък срок

 Средният размер на т.нар. „бързи кредити“, отпускани от небанкови институции през последните месеци става по-малък, а срокът на изплащането им като цяло се скъсява. Това сочи проучване на българския пазар на този вид кредити, извършено от фирмата за бързи кредитиПрофи Кредит“. Краткосрочните потребителски кредити заемат все по-голям дял в портфейла на небанковите финансови институции за сметка на продуктите с по-дълъг срок на изплащане. Това е една от тенденциите, които се наблюдават на пазара на малките заеми до 5000 лв. (ксредният им размер е около 500 лв.). Налице е промяна в структурата на портфейладелът на заемите със срок на изплащане под 1 г. нараства за сметка на по-дългосрочните малки кредити. През последните две години краткосрочните кредити до 1 г., са най-динамично развиващият се небанков сегмент, смятат отПрофи Кредит“.

 

Друга тенденция е увеличаване на броя на фирмите, предлагащи малки кредити. Според последните данни на БНБ те вече са над 200 в цялата страна, макар че по-големите са само 15-20%. „От една страна, това повишава конкуренцията и би трябвало да доведе и до повишаване качеството на услугата, която предлага браншът. Не липсват обаче свидетелства от клиенти и за не дотам професионални практики и случаи, а всичко това вреди на имиджа на целия сектор”, коментират отПрофи Кредит.

 

От компанията констатират, че след ръста на бързите кредити като цяло през първото тримесечие на годината, през следващите две се наблюдава спад. Очакванията са през последното тримесечие във връзка с празниците отново малките кредити да имат ръст.

 

Данните за сектора на т.нар. „бързи кредитисочат още тенденция за повишаване на обема на просрочия. "По презумпция профилът на клиентите на небанковите финансови институции е доста по-рисков, отколкото на тези в банковия сектор, което е предпоставка и за сравнително висок

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване