11/20/12 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Миноносецът “Дръзки” претопен на лъжици?

Сто години от атаката срещу крайцера “Хамидие”

Музейният експонат “Дръзки” пред Военноморския музей във Варна. Снимка: авторът

Тридесет години след битката с „Хамидие”, „Дръзки” потъва на кея във Варна – след взрив на съхраняван на борда му барут. По-късно е изваден, но през 1950 г. е окончателно пенсиониран. След това е плаваща мишена и по-новите кораби изпробват артилерията си върху ветерана. Миноносецът е в окаяно състояние, закаран е до гара Горна Оряховица и претопен като старо желязо… Металът на „Дръзки” може и да е бил използван за производството на лъжици и вилици от завода в Търново, намиращ се наблизо.

Битката

Тъмният силует на крайцера „Меджидие” изплува неочаквано пред четирите български миноносеца половин час след полунощ на 8 ноември (21 ноември по нов стил) 1912 г. на 60 км източно от нос Калиакра. Капитан II ранг Димитър Добрев, командир на отряда, дава заповед миноносците да атакуват и флагманският „Летящи”, на чийто борд се намира, изстрелва първото торпедо. То не улучва. След това порят морето торпедата и на другите два български миноносеца. Те също пропускат.

Остава „Дръзки”. Неговият командир, мичман I ранг Георги Купов, взема самоубийствено решение – приближава се на 50–100 метра и нарежда скоростта да бъде намалена, за да може прицелването да е по-лесно. Но така българският миноносец е уязвим за оръдията на турския крайцер. „Дръзки” изстрелва торпедото си и влиза в историята – най-успешната българска морска атака вече е факт.

Торпедото попада в носовата част на турския кръстосвач и предизвиква взрив, който убива осем души и ранява около тридесет. „Дръзки” опитва да се измъкне и върху него се изсипва яростта на поразения звяр, който го обстрелва с тежките си оръдия. Миноносецът е загубил пара и не може да увеличи скоростта си, за да избяга. Получава попадение в димовата тръба, но двигателят му заработва и „Дръзки” се отдалечава.

Едва по-късно българските моряци разбират, че са се сражавали с „Хамидие”, а не с „Меджидие”, както са смятали първоначално. Сто години са минали от тази паметна морска битка, но все още има неизяснени неща за нея, които си струва да знаем, както и каква е по-нататъшната съдба на „Дръзки” и „Хамидие”.

В 9 часа вечерта на 7 ноември 1912 г. в щаба на българския флот по телефона е съобщено, че два египетски парахода превозват коне за Османската армия от румънското пристанище Кюстенджа до Цариград. В 10.35 ч. вечерта четирите български миноносеца „Летящи”, „Смели”, „Строги” и „Дръзки” вече напускат Варна, за да ги намерят и атакуват. Но египетските параходи са охранявани от бронепалубния крайцер „Хамидие” и два турски контраминоносеца и точно на тях се натъква българският отряд.

В началото на Балканската война Турция губи значителна част от Източна Тракия, където навлиза победоносната българска армия, а гърците блокират турските доставки през Егейско море. Така морският път в Черно море между румънските пристанища и Турция се оказва важен за доставка на военни стоки за империята.

„Хамидие” е по-напред и сражението започва между него и българските миноносци. Битката е като между мощен глиган и четири ловни кучета – „Хамидие” е много по-силен от четирите български кораба, взети заедно. Българските миноносци, произведени във Франция, са еднотипни – дълги са 38 метра, имат по две оръдия със скромния калибър 47 мм и по три торпеда.

„Хамидие”, плод на британска корабостроителница и кръстен на султан Абдул Хамид, е дълъг 110 метра, има 22 оръдия, от които две с чудовищния калибър 152 мм и осем със също така респектиращия калибър 120 мм, както и две торпеда. Турският крайцер яростно обстрелва атакуващите го български кораби. „След изстрела на неприятелския кораб се изви една ...

Публикувана на 11/20/12 23:02 http://e-vestnik.bg/16176/minonosetsat-drazki-pretopen-na-lazhitsi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване