11/20/12 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Над 150 китайски компании участваха във форум "Инвестирай в България" в Шанхай 

 Над 150 китайски компании участваха във форум "Инвестирай в България" в Шанхай. Пред тях министърът на икономиката Делян Добрев представи страната ни като инвестиционна и туристическа дестинация. Министър Добрев и заместник-председателят на Комисията по търговия на Шанхай Ванг Ксин Пинг подписаха и меморандум за икономическо сътрудничество. Китай е най-големият търговски партньор на страната ни в Азия. През миналата година стокообменът между двете държави е 4,7 милиарда долара, като българският износ се е увеличил с 22% спрямо 2010-а година.

България е пример за финансова стабилност след кризата, Делян Добрев Той подчерта, че българската икономика запазва растеж, въпреки финансовите и икономическите трудности в Европа и света. По неговите думи финансовите индикатори са забележителни не само за региона, но и за цяла Европа. Министър Добрев представи пред китайския бизнес предимствата на България като инвестиционна дестинация и покани компаниите да инвестират у нас. Стратегическото географско положение, 10% корпоративен данък, 10% плосък данък, най-евтината висококвалифицирана работна ръка в Европа, безвизовият транзит за страните извън ЕС и други бяха изтъкнати като част от основните преимущества на страната ни за привличане на повече инвестиции. България има сключени 68 споразумения за избягване на двойното данъчно облагане със страни от ЕС, Русия, Китай, САЩ, както и 66 споразумения за насърчаване на чуждестранните инвестиции, посочи още Добрев. Министър Добрев изтъкна пред представителите на китайския бизнес и привлекателността на България като туристическа дестинация. Забележителната природа и климат, неповторимата комбинация от море и планини, богатството на повече от 600 минерални извора, древната история и уникалното културно наследство са сред факторите за развитие и предлагане на разнообразен туристически продукт в страната, посочи Добрев. През 2011 г. приходите от международен туризъм в България са над 2.8 млрд евро. Близо 9 милиона са чуждестранните посетители, от които над 6.3 млн. са туристите.

Министър Добрев и заместник председателят на Комисията по търговия на Шанхай Ванг Ксин Пинг подписаха преди форума меморандум за икономическо сътрудничество между МИЕТ и Комисията. Икономическата политика на правителството получи висока оценка от домакините. Българското правителство предприе редица мерки за развитие на икономиката, сред които намаляване на административната тежест и ускорено усвояване на европейските средства, каза Ванг Ксин Пинг. По неговите думи подписаният днес меморандум ще стимулира още повече контактите между двете страни.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване