11/20/12 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Нарушения в размер на 371 хиляди лева са открити в един от институтите на БАН

 Нарушения в размер на 371 хиляди лева са разкрити в Института по експериментална морфология и патология към Българска академия на науките (БАН). Парите са били присвоени от касиерката и главната счетоводителка на института. Това съобщи на извънредна пресконференция Евгений Николов, зам.-председател и временно изпълняващ ролята на председател на Българска академия на науките. Парите са били източвани в периода - от средата на 2010 г. до края на август 2012 г.

Нарушенията са установени след проверка през август и септември 2012 година на дирекция „Вътрешен одит”. Докладът от проверката е депозиран в академията на 3 октомври тази година и е подписан от покойния председател на БАН проф. Додунеков.
По думите на Николов – установени са нарушения във формирането на работните заплати на служителите на института, като някои от административните постове са били по-добре заплатени от тези на доценти и професори. По време на разследването е открита фалшива диплома на главната счетоводителка на институт, издадена на 30. 06. 2010 г., година от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), посочи председателят на БАН. Той отбеляза, че въпреки условията на 3-годишен колапс в БАН и тежката икономическа криза в цялата страна, академията се стреми да има прозрачност във всичко, включително и в неприятностите.
Веднага след установеното нарушение, в рамките на няколко дни в ръководството на БАН се проведоха 3 извънредни заседания и докладът от сметния одит и цялата документация по проверката са предадени на прокуратурата и на ГД „Национална полиция”. Касиерката на института веднага е освободена от поста, а директорът на института и директорът на финансовата дирекция към БАН са в отпуска, с цел да се намали напрежението, обясни Евгений Николов.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване