11/20/12 10:01
(http://www.klassa.bg/)

Симеон Дянков отрече да е преразпределял здравните вноски

По това време на годината винаги финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата, заяви министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ. Поводът бе мнението на БЛС, че вицепремиерът е „опасен за общественото здраве”. Според Дянков лекарите били недоволни, пациентите са недоволни, той също е недоволен от здравеопазването, но това се дължи не на липсата на пари, а на липсата на реформи в сектора.
Симеон Дянков показа данни на Сметната палата за последните четири години, според които правителството на ГЕРБ е дало около 2,7 млрд. лв. повече в сравнение с предишното управление на Тройната коалиция за здраве. „Това са близо 700 млн. повече на година за здравеопазване. Къде са тези 700 млн. – те отиват в здравеопазването, доволен ли е някой от здравеопазването – не. За мен изводът е, че колкото и пари да се наливат там, без някаква основна реформа, а тя не може да дойде от финансовото министерство, тя трябва да дойде от самия сектор здравеопазване – от министерството, от здравната каса, от лекарския съюз, от пациентските организации, няма да има промяна”, подчерта Дянков.
Той допълни, че кабинетът е дал за четири години с 9 млиарда лева повече за пенсии от трайната коалиция и каза, че в момента разликата със средната гръчка пенсия е три пъти в полза на съседите. В началото на мандата на ГЕРБ разликата била шест пъти. За това положение Дянков обвини „комунистическия режим” по времето на който сме изостанали в развитието си от Гърция. Според него през 1944 г. сме били пред гърците.
Дянков допълни, че няма да приеме предложението на КЗК в бюджет 2013 за повече пари, защото младши експерт в тази комисия взима 1 600 лв., което е повече от заместниците във финансовото министрество. 
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване